דף הבית שירות מלא – בלי לצאת מהבית !
יצירת קשר
לתאום פגישה
1599-500-570
בי. פור תכנון פרישה בע''מ פרישה
סימולטור פרישה
 
אל תשלמו מס מיותר תכנון מס
 
להנות מהמקסימום תכנון כלכלי
 
סימולטור מס
מחשבונים
טפסים
סרטונים
קיבוע זכויות
פיצויי פיטורים
כתבות
מאמרים
טופס 161
עדכונים שוטפים
מצגות
פיטורים והתפטרות

חובה על המעסיק למסור לעובד טופס 161 (או לשאיריו או למי מטעמם)

קו הפרדה אדום

לפני שדנים בחובת המעסיק למסור לעובד טופס 161 (או לשאיריו או למי מטעמם) יש להשיב על שאלה מקדימה - באיזה מקרה חלה חובה על המעסיק למלא טופס 161 ? (ראה מענה מפורט בקישור).

ההנחיות - עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו -

במקרים בהם חלה חובה על המעסיק למלא טופס 161, לפי הנחיות רשות המסים - 

"העתק יימסר לעובד, לשאיריו, או למי מטעמם" (מקור: פינה שמאלית עליונה בראש העמוד הראשון לטופס 161 "הישן").

כמו כן, ככלל, העובד נדרש למסור למעסיק או לפקיד השומה טופס 161א (הודעת עובד עקב פרישה מעבודה) חתום על ידו. בדרך זו העובד מעביר את כל ההנחיות למעסיק או לפקיד השומה, באשר לכספי הפיצויים ומענקי הפרישה.

מדוע ככלל ? מאחר והחל מינואר 2017 קיים הסדר מס נוסף חדש (רצף קצבה כברירת מחדל) ובמקרים מסויימים, תחת תנאים מסויימים, חל רצף קצבה "אוטומטי" על כספי הפיצויים בקופות לקצבה (לטוב ולרע) אשר בפועל קיומו אינו מותנה בחתימת העובד על טופס 161א. להרחבה בנושא, להלן קישור למידע נוסף: רצף קצבה אוטומטי - הקלה על העובד או חרב פיפיות ?

העובד, על מנת שיוכל להיוועץ עם פקיד השומה באיזור מגוריו בטרם הוא חותם על טופס 161א, רשאי לקבל מהמעסיק טופס 161 הכולל בתוכו את כל הנתונים בדבר פיצויי הפיטורים ומענקי הפרישה המגיעים לו ואת כל המידע הדרוש לו על מנת לקבל את ההחלטות האופטימליות עבורו: "להבדיל מהמעביד הבקיא בנושא, עשוי העובד הפורש להיתקל בקושי למלא את הטופס והוא יוכל להיעזר במעביד או בנותני האישורים במשרדי השומה". (חוזר מס הכנסה מס' 4/2006(יש לשים לב כי בהתייחס לחלק מהנחיות החוזר שבנדון על רשות המסים לבצע ריענון לאור הוראות חדשות שעברו בחקיקה, החל מינואר 2017, החלת רצף קצבה על עובד שפרש ולא ביצע בחירה).

(בהקשר זה ראו גם - הנחיית רשות המסים למעסיקים מיום 24/12/2018 הנחיה מכח סמכות המנהל להגדלת הפטור למענק פרישה על פי סעיף 9(7א)(א) לפקודת מס הכנסה).

  
ואולם, במטרה לחסוך את "כאב הראש" הכרוך בטיפול בסיום עבודה של עובד, מעסיקים רבים במשק מעדיפים להפנות את העובד לסוכן הביטוח / למנהל ההסדר הפנסיוני תוך כדי שהם מונעים מהעובד קבלת טופס 161 חתום על ידי המעסיק עד אשר "יסגור" העובד עם סוכן הביטוח / מנהל ההסדר הפנסיוני, מה הוא רוצה לעשות עם כספי הפיצויים המגיעים לו ויחתום בפני סוכן הביטוח / מנהל ההסדר הפנסיוני על טופס 161א', זאת בניגוד להנחיות מס הכנסה: "למען הסר ספק הטופס (טופס 161א) ימולא על ידי העובד ויוגש למעביד או לפקיד השומה... קופת הגמל אינה נזקקת לטופס 161א' על מנת לבצע את הנחיות המעביד או פקיד השומה". (טופס 161 – הנחיות לחישוב המס על ידי המעסיק - מכתב הנחיות רשות המסים למעסיקים מיום 09/07/2008).


לאור האמור, במשך שנים רבות הצענו לתקן את חוק הגנת השכר כך שלחובת המעסיק לשלם פיצויי פיטורים ביום הפסקת יחסי עובד ומעביד ולחובת המעסיק להודיע לקופת הגמל בכתב תוך 15 יום מהמועד לתשלום פיצויי הפיטורים כי הוא מסכים לתשלומם, תתווסף החובה (באופן ברור בחוק) למסור לעובד טופס 161 תוך התקופה האמורה. 

בהקשר זה, לעניין המועד החוקי לתשלום פיצויי הפיטורים, שחרור הכספים, מסירת טופס 161 - זה המקום להפנות להתייחסות בית הדין הארצי לעבודה מיום 31/03/2020 לעניין המועד החוקי בפועל למסירת טופס 161 לעובד תוך כמה זמן חובה על המעסיק למסור לעובד טופס 161 ? דהיינו יש לשים לב למקרים בהם ברמה העניינית באופן לגיטימי נבצר מהמעסיק מלספק לעובד "באופן מיידי" טופס 161 חתום על ידו.

מתוך דברי ההסבר למילוי טופס 161 "הישן" - הודעת מעביד על פרישה מעבודה של עובד - סעיף 27:

"המעביד רשאי לחשב את סכום המענק הפטור ולשלמו או להורות למשלם אחר לשלמו, רק אם העובד מילא טופס 161א' במלואו, כולל חתימה על ההצהרה. אם העובד לא מילא את הנדרש, או לא חתם על ההצהרה – ינוכה מהמענק מס בהתאם לתקנות בדבר ניכוי במקור ממשכורת אלא אם כן פקיד השומה הורה אחרת. במענק מוות – ימלאו השאירים טופס 161ב'."

המשמעות:

מעסיק לא רשאי להתנות מסירת טופס 161 לעובד בקבלת טופס 161א חתום על ידי העובד כל עוד לא מסר העובד טופס 161א חתום על ידו למעסיק, הוא דוחה בלבד את חישוב הפטור על כספי הפיצויים ומענקי הפרישה על ידי המעסיק במקרים בהם רשאי המעסיק לחשב את הפטור וזאת עד להמצאת אישור פקיד השומה בדבר שיעור ניכוי המס.

מתוך חוזר מס הכנסה מס' 4/2006 - משפטית / שומה - סעיף ב' (2):

"להבדיל מהמעביד הבקיא בנושא, עשוי העובד הפורש להיתקל בקושי למלא את הטופס והוא יוכל להיעזר במעביד או בנותני האישורים במשרדי השומה."

המשמעות:

במידה והעובד מעוניין להיוועץ בפקיד השומה באיזור מגוריו כשהוא מצויד בטופס 161 חתום על ידי המעסיק בטרם הוא חותם על טופס 161א, על המעסיק לאפשר לעובד לממש זכות זו.


מתוך מכתב הנחיות רשות המסים למעסיקים מיום 09/07/2008סעיף ב' (4):

"למען הסר ספק הטופס (טופס 161א) ימולא על ידי העובד ויוגש למעביד או לפקיד השומה. קופת הגמל תקבל את אישור המעביד או אישור פקיד השומה, באשר לסכום הפטור לו זכאי העובד ושיעור המס שיש לנכות במקור מהמענקים המשולמים על ידי הקופה. קופת הגמל אינה נזקקת לטופס 161א' על מנת לבצע את הנחיות המעביד או פקיד השומה."

המשמעות:

העובד רשאי למסור לפקיד השומה טופס 161א חתום על ידו לאחר שהתייעץ עימו ולא חלה עליו חובה למסור למעסיק טופס זה על מנת לקבל טופס 161 חתום על ידי המעסיק.

משניתן אישור המעסיק או אישור פקיד השומה אין צורך עוד בהגשת טופס 161א לקופת הגמל, קרן הפנסיה או חברת הביטוח כך שגם סוכן הביטוח לא רשאי לדרוש במקרה זה, טופס 161א חתום על ידי העובד.

ראו העתק מכתב שהועבר למינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה והתעשייה (ולמכותבים נוספים) ביום 17.08.2016 - בקשה לאכיפת חוקי עבודה – בעת עזיבת מקום עבודה או פרישה של עובד.

ההנחיות - החל מיום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו

ללא שינוי, ראה טופס 161 החדש וראה גם טבלה: טופס 161 - סדר הפעולות - תרשים זרימה.

המעסיק מבצע את הצעד הראשון בתהליך ללא תנאי: המעסיק ימלא את כל הפרטים בחלק א' ("הודעת המעסיק") וימסור את הטופס לעובד (יש למלא את הטופס בעת פרישתו המוחלטת והסופית של העובד, כאשר לעובד הפורש נצברו סכומים וזכויות בגין תקופת עבודתו אצל המעסיק ממנו פרש וזאת, בין אם הכספים משולמים על ידי המעסיק במישרין ובין אם באמצעות קופות גמל).

"יש למלא את הטופס בעת פרישתו המוחלטת והסופית של העובד, כאשר לעובד הפורש נצברו סכומים וזכויות בגין תקופת עבודתו אצל המעסיק ממנו פרש וזאת, בין אם הכספים משולמים על ידי המעסיק במישרין ובין אם באמצעות קופות גמל" (מקור: כותרת ראשית בראש העמוד הראשון של טופס 161 החדש).

"חלק א' - הודעת המעסיק: בחלק זה המעסיק ימלא את כל הפרטים ביחס לפרישת העובד. לאחר מילוי חלק זה על המעסיק למסור את הטופס לעובד לצורך מילוי חלק ב'.

חלק ב' - הודעת העובד: בחלק זה העובד ימלא את בקשותיו ביחס למענקים שהועמדו לרשותו ובנוסף, נדרשות הצהרותיו המשליכות על אירוע הפרישה. לאחר מילוי חלק זה על העובד למסור את הטופס בחזרה למעסיק לצורך מילוי חלק ג’. לתשומת לב העובד – בחלק ג' ישנם עבורך דגשים, קרא אותם בעיון.

חלק ג' - חישוב המעסיק, הנחיות לקופות הגמל ודגשים לעובד: לאחר שהמעסיק ימלא את חלק ג', עליו למסור את הטופס לפקיד השומה וכן לעובד / לשאיריו או למי מטעמם".

(מקור: הקדמה בראש העמוד הראשון של טופס 161 החדש).

"לאחר שהמעסיק ימלא את חלק ג', עליו למסור את הטופס לפקיד השומה וכן לעובד / לשאיריו, או למי מטעמם" (מקור: מכתב הנחיות של רשות המסים למייצגים, המעסיקים, לשכות השכר וקופות הגמל - מיום - 19/04/2023).

עדכון ינואר 2024

בינואר 2024 רשות המסים בישראל השיקה מערכת דיווח חדשה למעסיקים ("טופס 161 דיגיטלי") המאפשרת למעסיק או למייצג של המעסיק לדווח באופן מקוון על כל מקרה של סיום עבודה של עובד. ואולם, נכון לינואר 2024 המענה שהמערכת נותנת לעובד הוא מוגבל. נכון לינואר 2024, הדיווח המקוון הוא דיווח רשות ולא דיווח חובה ! במקרה בו בחר המעסיק לבצע את הדיווח באופן מקוון, בסיום דיווח המעסיק, העובד יוכל להפיק טופס 161 שלם הכולל את נתוני הדיווח של חלק א', כקובץ.PDF כך יתאפשר לעובד לבחון את דיווח המעסיק, להתייעץ ולקבל החלטות המתאימות לו, לפני שהוא מתקדם בתהליך.


טופס 161 - כל ההנחיות

חובה על המעסיק למסור את טופס 161 לפקיד השומה - סעיף 11(ב) לתקנות מס הכנסה (ניכוי ממשכורת ומשכר עבודה), תשנ"ג-1993

תוך כמה זמן חובה על המעסיק למסור לעובד טופס 161 ? התייחסות בית הדין הארצי לעבודה מיום 31/03/2020 לעניין המועד החוקי בפועל למסירת טופס 161 לעובד

הידעת ?
  דף קודם  
הדפס את המאמר
מחשבונים
טפסים
פיצויי פיטורין
מצגות
מאמרים
פיטורין והתפטרות
קיבוע זכויות
טופס 161
כתבות
סימולטור מס
עדכונים שוטפים
סרטונים

תכנון פרישה

קו הפרדה אדום
תכנון מס
תכנון כלכלי
תקנון | קצת עלינו | לתאום פגישת ייעוץ | 1599-500-570
Facebook
תקנון | קצת עלינו
לתאום פגישת ייעוץ 1599-500-570
Facebook
© כל הזכויות שמורות ל בי. פור תכנון פרישה בע"מ.