|
אופן הדיווח של מעסיק על כספי פיצויים שחויבו במס בשלב ההפקדה בקופה בטופס 161 בעת סיום יחסי עובד מעביד
|
|
|
|
|
|
ההנחיות - עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו -
פירוט הוראות רשות המסים מול תיאור המציאות בשטח
המעסיק ידווח בסעיף ח' בטופס 161 על חלק הפיצויים
שחויב במס בשלב ההפקדה בקופה בערכו הריאלי !
דהיינו, לא כפי שעדיין מדווחים מעסיקים
רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, במרבית המקרים, בערך נומינלי ולא בערך ריאלי וזאת על אך ורק על בסיס
רישום ההפקדות שחויבו במס במערכת השכר של המעסיק מאחר ונכון ליום כתיבת מאמר זה,
לא כל קופות הגמל, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה (בלשון המעטה…) מספקות דיווח מפורט
למעסיק לצורך מילוי טופס 161 תוך התייחסות נפרדת לחלק הפיצויים בקופה שכבר חויב
במס בשלב ההפקדה, בערכו הריאלי - נכון ליום סיום יחסי עובד מעביד.
המעסיק ידווח במובחן ובנפרד, בשתי שורות נפרדות
בסעיף ח' בטופס 161 – בשורה האחת יתרת הפיצויים
בקופה, היתרה "הרגילה", בערכה הריאלי, שלא חויבה במס בשלב ההפקדה בקופה ובשורה השנייה, בנפרד, חלק הפיצויים שחויב במס בשלב ההפקדה, בערכו הריאלי, לפי דיווח מפורט של הקופה, כאשר
מתחת לשם המשלם בשורה זו יצוין "סכומים שחויבו במס" !
דהיינו, בניגוד לאופן בו עדיין מדווחים מעסיקים
רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, במרבית המקרים, בשורה אחת בסעיף ח' בטופס 161 - על היתרה הכוללת
של כספי הפיצויים שנצברו בקופה בערכם הריאלי, כולל חלק הפיצויים שחויב במס כבר
בשלב ההפקדה, ללא הבחנה בין החלק שכבר חויב במס בשלב ההפקדה בקופה לבין החלק
שלא חויב במס בשלב ההפקדה בקופה, תוך שבמקרה הטוב אותם המעסיקים מצרפים נספח לטופס
161, במסגרתו הם מדווחים על החלק שחויב במס כבר בשלב ההפקדה בקופה, בערכו הנומינלי
על בסיס הרישום במערכת השכר של המעסיק.
בנוסף (לא במקום הדיווח בסעיף ח' בטופס 161), המעסיק יצרף לטופס 161 נספח המפרט
את החלק שחויב במס בשלב ההפקדה בערכו הנומינלי, כולל פירוט בדבר: שם הקופה בה
הופקדו הכספים, חודשי העבודה שבגינם הופקדו הכספים, משכורת, השכר המבוטח, סכום ההפקדה
למרכיב הפיצויים וסכום ההפקדה למרכיב הפיצויים שחויב במס.
במציאות התמונה עגומה, מעסיקים רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, עדיין אינם טורחים לצרף את הנספח הנדרש לטופס 161 או מספקים דיווח
חלקי ללא כל הפרטים, רבים מהם אינם מכירים את הנספח, אינם מודעים לצורך בו או אינם
בקיאים באופן המילוי שלו, מה שמסב נזקים לעובדים רבים בעת סיום עבודה והתחשבנות עם
מס הכנסה על כספי הפיצויים מאז ינואר 2017 ועד היום !
חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה
הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש -
"הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה - יש לציין, האם העובד חויב במס על הפקדות המעסיק בעבורו למרכיב הפיצויים לקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה. בהקשר זה יצוין, בהתאם להוראות חוזר רשות שוק ההון ביטוח וחסכון בנושא: "אופן הפקדת תשלומים בקופת גמל" (להלן: "דיווח לקופות הגמל"), על המעסיק מוטלת חובת דיווח על הפקדותיו לקופת גמל, לרבות על אלה שהעובד חויב בגינן במס במועד ההפקדה. במקרה בו העובד חויב במס על הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה והמעסיק דיווח לקופות הגמל על הסכומים כאמור, במסגרת טופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161 שיופק על ידי קופות הגמל יפורטו סך כל התשלומים שהעובד חויב עליהם במס במועד ההפקדה (בערכם הנומינלי) וכן, סך כל התשלומים כאמור לרבות הרווחים ליום הפרישה (בערכם הריאלי). בכל מקרה בו המעסיק לא דיווח לקופות הגמל על הפקדות כאמור או שסכומי ההפקדות למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה שהעובד חויב עליהם במס מתוך תוכנת השכר, אינו תואם לסכום בערכו הנומינלי בטופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161, על המעסיק -
א. לתקן את הדיווח לקופות הגמל.
ב. לצרף נספח לטופס זה ובו יפורטו סכומי ההפקדות שחויבו בשווי.
ג. לפרט בחלק א.10 את סך התשלומים שהעובד חויב במס מתוך מערכת השכר".
על מנת שלא לחזור על הדברים, ראה מעלה הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש.
אנו רק יכולים להסיק מהכתוב מעלה כי במצב בו המעסיק דיווח על ההפקדות כאמור והסכום שדווח בטופס 161 החדש תואם את הדיווח המעסיק אינו נדרש לצרף נספח בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
האם עובד המסיים לעבוד במקום עבודה נזקק לאישור ממס הכנסה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ?
עד ליום 19/04/2023, בפועל, עובד נזקק לאישור מפקיד השומה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במידה ונצברו לזכותו כספי פיצויים מסוג זה והוא מעוניין למשוך אותם כסכום חד פעמי במזומן ולא להשאירם בקופה לקצבה לטובת קבלת קצבה "מוכרת" בהמשך הדרך.
(הערה: זאת למרות שבמסגרת חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - סעיף 3.5 - נכתב במפורש כי: "במועד הזכאות לכספי הפיצויים קופות הגמל לא ינכו מס בעת משיכת הכספים שמקורם בסכומים שדווחו על ידי המעסיקים כ"תשלומים פטורים" (סכומי הקרן). עם זאת, וכאמור בסעיף 9(7א)(א1)(1) לפקודה, על ריבית ורווחים שמקורם בסכומי ההפקדות שחוייבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- (1ב) לפקודה, תנכה קופת הגמל מס בשיעור האמור בסעיף 125ג(ג) לפקודה. יובהר כי חישוב הריבית והרווחים יעשה על ידי קופת הגמל".).
כלומר לפי הכתוב הן במדריך הפרישה מעבודה והן במכתב הנחיות של רשות המסים למייצגים, המעסיקים, לשכות השכר וקופות הגמל - מיום - 19/04/2023, לשיטת רשות המסים בישראל באופן מפורש, ככל שלא היה ברור עד כה, אין יותר צורך בקבלת אישורים מפקיד השומה בהתייחס לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
לאור כל הנסיבות שמיד נפרט מטה אנחנו נמשיך לדרוש אישורים אלו מפקיד השומה.
בהתחשב בעובדה כי נכון לשנת 2023 עדיין קורה כל מה שנתאר בסעיפים הבאים, אנו בספק רב, האם הדרישות החדשות בטופס 161 "החדש" החל מיום פרסום הטופס והתחלת השימוש בו יקוימו על ידי המעסיקים והקופות. הספק כה גדול עד כדי כך שאנחנו בטוחים שלא !
1. לא כל המעסיקים טרחו לדווח לקופות הגמל לקצבה בצורה תקינה, מלאה ורציפה, באופן שוטף, חודש בחודשו, מאז ינואר 2017 ועד היום על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
2. לא כל קופות הגמל לקצבה מדווחות למעסיקים באופן מלא ותקין (אם בכלל מדווחות...) על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - לרבות השווי שלהם כולל הרווחים - נכון ליום סיום עבודה של העובד.
3. עובדים רבים העבירו במהלך תקופת העבודה כספי פיצויים מקופת גמל לקצבה אחת לקופת גמל לקצבה אחרת ו"אבדה" הרלבנטיות בין המידע שתועד במערכת השכר של המעסיק במהלך תקופת העבודה של העובד (עליו הוא עד היום מבסס את הדיווח בטופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, ביום סיום עבודה של העובד ולא על מידע המתקבל מקופות הגמל לקצבה). דהיינו בפועל אותם כספי פיצויים נכון ליום סיום עבודה נמצאים בקופות גמל לקצבה אחרות מאלו שדווחו על ידי המעסיק בטופס 161.
4. לא כל המעסיקים טורחים לדווח כנדרש על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - אופן דיווח שגוי או לוקה בחסר - לא נחזור שוב על ההנחיות שהזכרנו מעלה, הרלבנטיות עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו.
עדכון - מיום 24/08/2023 ומיום 21/09/2023
2. כבר ביום 24/08/2023 פנינו בכתב לגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל בבקשה מפורטת לקבלת הבהרות בעניין זה.
3. במסגרת מענה בכתב שנתקבל בתודה מהגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל ביום 21/09/2023 ניתנה ההתייחסות באופן מפורש וברור לנקודות הבאות באופן הבא:
א. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן חזרה על האמור בסעיף 3.5 בחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה (כמצוטט מעלה) תוך שהיא מדגישה כי "בהתאם לאמור לעיל, לא נדרש אישור פקיד שומה לשם משיכת הסכומים שחויבו בשווי".
ב. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן הבהירה לבקשתנו כי "בין אם ניתן אישור לרצף קצבה ובין אם לאו, חלים על הסכומים שחויבו בשווי ההוראות שלהלן: 1. קיימת אפשרות לקבל מסכומים שחויבו בשווי קצבה מוכרת פטורה ממס. (מכוח החוק). 2. סכומים שחויבו בשווי ניתנים למשיכה על ידי פנייה ישירות לקופת הגמל ולא נדרש אישור מפקיד שומה ומשיכתם לא תחשב הפרה של הרצף. (ניתנה הנחייה)".
בהמשך לדברים אלו אנו נוסיף ונחדד במילים שלנו כי -
א. לא נדרש אישור מס הכנסה המתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה,
ב. למשיכה במזומן של כספי פיצויים אלו, למי שמעוניין בכך, יש לפנות ישירות לקופה,
ג. זה לא משנה אם באופן מכוון או בשוגג נכללו גם כספי פיצויים אלו במסגרת אישור מס הכנסה לרצף קצבה או לא ניתן לגביהם אישור מס הכנסה בכלל,
ד. משיכה במזומן של כספי פיצויים אלו לא תיחשב לחרטה מרצף קצבה, לא תיחשב להפרה של התנאים לרצף קצבה ולא תגרור אחריה חרטה מרצף קצבה מכלל כספי הפיצויים שבהסדר מס של רצף קצבה מהמעסיק הרלבנטי,
ה. וכן ניתנו הנחיות לקופות דהיינו לדברי רו"ח רונית כהן הקופות מעודכנות בכל הנחיות אלו !
עדכון - מיום 12/09/2023, מיום 27/09/2023, מיום 28/09/2023 ומיום 01/10/2023
3. ראה דוגמא לאישור מס הכנסה אשר נתקבל ממחלקת קופות גמל בנציבות מס הכנסה - בדגש על האופן בו הוא מתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - דוגמא לאישור מס הכנסה מיום 28/09/2023
4. לאור כל הסיבות אותן פירטנו מעלה וסיבות אחרות נוספות אנו נמשיך לבקש מפקידי השומה אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במקרים בהם יסרב פקיד השומה להמציא אישורי מס אלו, נפנה את תשומת הלב של העובד הפורש להנחיות רשות המסים בעניין זה, נצייד את העובד הפורש במכתב מסודר הממוען לקופות וננחה אותו לפנות ישירות לקופות ללא אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים אלו.
עדכון - 03/01/2024
גם בשנת 2024, 7 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2024. להלן קישור לדוגמא מיום 03/01/2024 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה. האבסורד שכאשר פנינו לרפרנטית במשרד פקיד השומה בבקשה לתקן את האישור השגוי היא סירבה לתקן את האישור השגוי והשיבה לנו כך: "מכיוון שאלו פיצויים פטורים ניתן לפנות ישירות לקופה למשיכה ללא צורך אישור
שלנו". ואנו מוסיפים, או שמתחילה אל תוציאי אישור ותשיבי שאין צורך באישור (ואז במצב כזה האישור לרצף קצבה על שאר כספי הפיצויים צריך "לכסות" גם את היתרה של הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה), או שאם הוצאת אישור שגוי, תתקני אותו ואל תשאירי את הנישום עם אישורים שגויים ביד וחצי הסבר בעל פה שהוא יצטרך לספק לקופה (למה אישורים שגויים ולא רק אישור שגוי ? כי יש את האישור השגוי הממוען למעסיק ולא לקופה ויש את האישור לרצף קצבה הממוען לקופה המתייחס לשאר כספי הפיצויים אבל לא "מכסה" גם את הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, כלומר יש "חור" ואי התאמה בסכומים בין מה שדווח בטופס 161 על ידי המעסיק לבין האישורים המצויים בידי הנישום המועברים לקופה להמשך טיפולה. איך תנהג הקופה בצביעת הכספים בקופה ? לא ברור).
אין מדובר בחוות דעת משפטית. מאמר זה מובא כאן לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר. שום אינפורמציה המופיעה במאמר אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד. המידע מוצג להמחשה בלבד. לעניין ביצוע כל הפעולות, לעניין יישום כל ההנחיות ולעניין השימוש בכל הטפסים, הוראות רשות המסים בישראל, הן המחייבות בלבד.
|
ההנחיות - עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו -
פירוט הוראות רשות המסים מול תיאור המציאות בשטח
המעסיק ידווח בסעיף ח' בטופס 161 על חלק הפיצויים
שחויב במס בשלב ההפקדה בקופה בערכו הריאלי !
דהיינו, לא כפי שעדיין מדווחים מעסיקים
רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, במרבית המקרים, בערך נומינלי ולא בערך ריאלי וזאת על אך ורק על בסיס
רישום ההפקדות שחויבו במס במערכת השכר של המעסיק מאחר ונכון ליום כתיבת מאמר זה,
לא כל קופות הגמל, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה (בלשון המעטה…) מספקות דיווח מפורט
למעסיק לצורך מילוי טופס 161 תוך התייחסות נפרדת לחלק הפיצויים בקופה שכבר חויב
במס בשלב ההפקדה, בערכו הריאלי - נכון ליום סיום יחסי עובד מעביד.
המעסיק ידווח במובחן ובנפרד, בשתי שורות נפרדות
בסעיף ח' בטופס 161 – בשורה האחת יתרת הפיצויים
בקופה, היתרה "הרגילה", בערכה הריאלי, שלא חויבה במס בשלב ההפקדה בקופה ובשורה השנייה, בנפרד, חלק הפיצויים שחויב במס בשלב ההפקדה, בערכו הריאלי, לפי דיווח מפורט של הקופה, כאשר
מתחת לשם המשלם בשורה זו יצוין "סכומים שחויבו במס" !
דהיינו, בניגוד לאופן בו עדיין מדווחים מעסיקים
רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, במרבית המקרים, בשורה אחת בסעיף ח' בטופס 161 - על היתרה הכוללת
של כספי הפיצויים שנצברו בקופה בערכם הריאלי, כולל חלק הפיצויים שחויב במס כבר
בשלב ההפקדה, ללא הבחנה בין החלק שכבר חויב במס בשלב ההפקדה בקופה לבין החלק
שלא חויב במס בשלב ההפקדה בקופה, תוך שבמקרה הטוב אותם המעסיקים מצרפים נספח לטופס
161, במסגרתו הם מדווחים על החלק שחויב במס כבר בשלב ההפקדה בקופה, בערכו הנומינלי
על בסיס הרישום במערכת השכר של המעסיק.
בנוסף (לא במקום הדיווח בסעיף ח' בטופס 161), המעסיק יצרף לטופס 161 נספח המפרט
את החלק שחויב במס בשלב ההפקדה בערכו הנומינלי, כולל פירוט בדבר: שם הקופה בה
הופקדו הכספים, חודשי העבודה שבגינם הופקדו הכספים, משכורת, השכר המבוטח, סכום ההפקדה
למרכיב הפיצויים וסכום ההפקדה למרכיב הפיצויים שחויב במס.
במציאות התמונה עגומה, מעסיקים רבים בישראל מאז ינואר 2017 ועד לרגע זה, עדיין אינם טורחים לצרף את הנספח הנדרש לטופס 161 או מספקים דיווח
חלקי ללא כל הפרטים, רבים מהם אינם מכירים את הנספח, אינם מודעים לצורך בו או אינם
בקיאים באופן המילוי שלו, מה שמסב נזקים לעובדים רבים בעת סיום עבודה והתחשבנות עם
מס הכנסה על כספי הפיצויים מאז ינואר 2017 ועד היום !
חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה
הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש -
"הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה - יש לציין, האם העובד חויב במס על הפקדות המעסיק בעבורו למרכיב הפיצויים לקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה. בהקשר זה יצוין, בהתאם להוראות חוזר רשות שוק ההון ביטוח וחסכון בנושא: "אופן הפקדת תשלומים בקופת גמל" (להלן: "דיווח לקופות הגמל"), על המעסיק מוטלת חובת דיווח על הפקדותיו לקופת גמל, לרבות על אלה שהעובד חויב בגינן במס במועד ההפקדה. במקרה בו העובד חויב במס על הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה והמעסיק דיווח לקופות הגמל על הסכומים כאמור, במסגרת טופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161 שיופק על ידי קופות הגמל יפורטו סך כל התשלומים שהעובד חויב עליהם במס במועד ההפקדה (בערכם הנומינלי) וכן, סך כל התשלומים כאמור לרבות הרווחים ליום הפרישה (בערכם הריאלי). בכל מקרה בו המעסיק לא דיווח לקופות הגמל על הפקדות כאמור או שסכומי ההפקדות למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה שהעובד חויב עליהם במס מתוך תוכנת השכר, אינו תואם לסכום בערכו הנומינלי בטופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161, על המעסיק -
א. לתקן את הדיווח לקופות הגמל.
ב. לצרף נספח לטופס זה ובו יפורטו סכומי ההפקדות שחויבו בשווי.
ג. לפרט בחלק א.10 את סך התשלומים שהעובד חויב במס מתוך מערכת השכר".
על מנת שלא לחזור על הדברים, ראה מעלה הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש.
אנו רק יכולים להסיק מהכתוב מעלה כי במצב בו המעסיק דיווח על ההפקדות כאמור והסכום שדווח בטופס 161 החדש תואם את הדיווח המעסיק אינו נדרש לצרף נספח בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
האם עובד המסיים לעבוד במקום עבודה נזקק לאישור ממס הכנסה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ?
עד ליום 19/04/2023, בפועל, עובד נזקק לאישור מפקיד השומה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במידה ונצברו לזכותו כספי פיצויים מסוג זה והוא מעוניין למשוך אותם כסכום חד פעמי במזומן ולא להשאירם בקופה לקצבה לטובת קבלת קצבה "מוכרת" בהמשך הדרך.
(הערה: זאת למרות שבמסגרת חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - סעיף 3.5 - נכתב במפורש כי: "במועד הזכאות לכספי הפיצויים קופות הגמל לא ינכו מס בעת משיכת הכספים שמקורם בסכומים שדווחו על ידי המעסיקים כ"תשלומים פטורים" (סכומי הקרן). עם זאת, וכאמור בסעיף 9(7א)(א1)(1) לפקודה, על ריבית ורווחים שמקורם בסכומי ההפקדות שחוייבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- (1ב) לפקודה, תנכה קופת הגמל מס בשיעור האמור בסעיף 125ג(ג) לפקודה. יובהר כי חישוב הריבית והרווחים יעשה על ידי קופת הגמל".).
כלומר לפי הכתוב הן במדריך הפרישה מעבודה והן במכתב הנחיות של רשות המסים למייצגים, המעסיקים, לשכות השכר וקופות הגמל - מיום - 19/04/2023, לשיטת רשות המסים בישראל באופן מפורש, ככל שלא היה ברור עד כה, אין יותר צורך בקבלת אישורים מפקיד השומה בהתייחס לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
לאור כל הנסיבות שמיד נפרט מטה אנחנו נמשיך לדרוש אישורים אלו מפקיד השומה.
בהתחשב בעובדה כי נכון לשנת 2023 עדיין קורה כל מה שנתאר בסעיפים הבאים, אנו בספק רב, האם הדרישות החדשות בטופס 161 "החדש" החל מיום פרסום הטופס והתחלת השימוש בו יקוימו על ידי המעסיקים והקופות. הספק כה גדול עד כדי כך שאנחנו בטוחים שלא !
1. לא כל המעסיקים טרחו לדווח לקופות הגמל לקצבה בצורה תקינה, מלאה ורציפה, באופן שוטף, חודש בחודשו, מאז ינואר 2017 ועד היום על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
2. לא כל קופות הגמל לקצבה מדווחות למעסיקים באופן מלא ותקין (אם בכלל מדווחות...) על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - לרבות השווי שלהם כולל הרווחים - נכון ליום סיום עבודה של העובד.
3. עובדים רבים העבירו במהלך תקופת העבודה כספי פיצויים מקופת גמל לקצבה אחת לקופת גמל לקצבה אחרת ו"אבדה" הרלבנטיות בין המידע שתועד במערכת השכר של המעסיק במהלך תקופת העבודה של העובד (עליו הוא עד היום מבסס את הדיווח בטופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, ביום סיום עבודה של העובד ולא על מידע המתקבל מקופות הגמל לקצבה). דהיינו בפועל אותם כספי פיצויים נכון ליום סיום עבודה נמצאים בקופות גמל לקצבה אחרות מאלו שדווחו על ידי המעסיק בטופס 161.
4. לא כל המעסיקים טורחים לדווח כנדרש על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - אופן דיווח שגוי או לוקה בחסר - לא נחזור שוב על ההנחיות שהזכרנו מעלה, הרלבנטיות עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו.
עדכון - מיום 24/08/2023 ומיום 21/09/2023
2. כבר ביום 24/08/2023 פנינו בכתב לגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל בבקשה מפורטת לקבלת הבהרות בעניין זה.
3. במסגרת מענה בכתב שנתקבל בתודה מהגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל ביום 21/09/2023 ניתנה ההתייחסות באופן מפורש וברור לנקודות הבאות באופן הבא:
א. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן חזרה על האמור בסעיף 3.5 בחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה (כמצוטט מעלה) תוך שהיא מדגישה כי "בהתאם לאמור לעיל, לא נדרש אישור פקיד שומה לשם משיכת הסכומים שחויבו בשווי".
ב. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן הבהירה לבקשתנו כי "בין אם ניתן אישור לרצף קצבה ובין אם לאו, חלים על הסכומים שחויבו בשווי ההוראות שלהלן: 1. קיימת אפשרות לקבל מסכומים שחויבו בשווי קצבה מוכרת פטורה ממס. (מכוח החוק). 2. סכומים שחויבו בשווי ניתנים למשיכה על ידי פנייה ישירות לקופת הגמל ולא נדרש אישור מפקיד שומה ומשיכתם לא תחשב הפרה של הרצף. (ניתנה הנחייה)".
בהמשך לדברים אלו אנו נוסיף ונחדד במילים שלנו כי -
א. לא נדרש אישור מס הכנסה המתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה,
ב. למשיכה במזומן של כספי פיצויים אלו, למי שמעוניין בכך, יש לפנות ישירות לקופה,
ג. זה לא משנה אם באופן מכוון או בשוגג נכללו גם כספי פיצויים אלו במסגרת אישור מס הכנסה לרצף קצבה או לא ניתן לגביהם אישור מס הכנסה בכלל,
ד. משיכה במזומן של כספי פיצויים אלו לא תיחשב לחרטה מרצף קצבה, לא תיחשב להפרה של התנאים לרצף קצבה ולא תגרור אחריה חרטה מרצף קצבה מכלל כספי הפיצויים שבהסדר מס של רצף קצבה מהמעסיק הרלבנטי,
ה. וכן ניתנו הנחיות לקופות דהיינו לדברי רו"ח רונית כהן הקופות מעודכנות בכל הנחיות אלו !
עדכון - מיום 12/09/2023, מיום 27/09/2023, מיום 28/09/2023 ומיום 01/10/2023
3. ראה דוגמא לאישור מס הכנסה אשר נתקבל ממחלקת קופות גמל בנציבות מס הכנסה - בדגש על האופן בו הוא מתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - דוגמא לאישור מס הכנסה מיום 28/09/2023
4. לאור כל הסיבות אותן פירטנו מעלה וסיבות אחרות נוספות אנו נמשיך לבקש מפקידי השומה אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במקרים בהם יסרב פקיד השומה להמציא אישורי מס אלו, נפנה את תשומת הלב של העובד הפורש להנחיות רשות המסים בעניין זה, נצייד את העובד הפורש במכתב מסודר הממוען לקופות וננחה אותו לפנות ישירות לקופות ללא אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים אלו.
עדכון - 03/01/2024
גם בשנת 2024, 7 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2024. להלן קישור לדוגמא מיום 03/01/2024 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה. האבסורד שכאשר פנינו לרפרנטית במשרד פקיד השומה בבקשה לתקן את האישור השגוי היא סירבה לתקן את האישור השגוי והשיבה לנו כך: "מכיוון שאלו פיצויים פטורים ניתן לפנות ישירות לקופה למשיכה ללא צורך אישור
שלנו". ואנו מוסיפים, או שמתחילה אל תוציאי אישור ותשיבי שאין צורך באישור (ואז במצב כזה האישור לרצף קצבה על שאר כספי הפיצויים צריך "לכסות" גם את היתרה של הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה), או שאם הוצאת אישור שגוי, תתקני אותו ואל תשאירי את הנישום עם אישורים שגויים ביד וחצי הסבר בעל פה שהוא יצטרך לספק לקופה (למה אישורים שגויים ולא רק אישור שגוי ? כי יש את האישור השגוי הממוען למעסיק ולא לקופה ויש את האישור לרצף קצבה הממוען לקופה המתייחס לשאר כספי הפיצויים אבל לא "מכסה" גם את הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, כלומר יש "חור" ואי התאמה בסכומים בין מה שדווח בטופס 161 על ידי המעסיק לבין האישורים המצויים בידי הנישום המועברים לקופה להמשך טיפולה. איך תנהג הקופה בצביעת הכספים בקופה ? לא ברור).
אין מדובר בחוות דעת משפטית. מאמר זה מובא כאן לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר. שום אינפורמציה המופיעה במאמר אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד. המידע מוצג להמחשה בלבד. לעניין ביצוע כל הפעולות, לעניין יישום כל ההנחיות ולעניין השימוש בכל הטפסים, הוראות רשות המסים בישראל, הן המחייבות בלבד.
|
|
|
|
|