עו"ד (רו"ח) אמיר גבאי
מאות פעמים אם לא יותר, שמעתי את המשפט, "לא שווה לי לצאת לעבודה". לפני שאפרט מי אמר ובאיזה הקשר ואתן את התייחסותי העניינית, אני חייב לציין כי לדעתי בתחומי הפנסיה והמס יש יותר מיתוסים מעובדות ואם רוצים להנגיש לציבור הרחב את הנושא שעבור מרבית האנשים מהווה "חור שחור", לפני הכל צריך להסיר את כל החסמים וביניהם כל התפיסות השגויות. כמו כן, לעניות דעתי, ככלל, תמיד שווה לצאת לעבודה ולא רק בגלל הכסף.
קחו לדוגמא אנשים אשר עוזבים את מקום עבודתם במסגרת הסכם לפרישה מוקדמת. תחילה נתייחס לאותם אנשים אשר לרגל הפרישה המוקדמת מקבלים מענק פרישה מכובד במזומן. במטרה להקטין את תשלום המס על מענק הפרישה, רבים מהם פונים לפקיד המס בבקשה לפריסה.
מה זו פריסה ? במילים פשוטות, ההכנסה החייבת במס ממענק הפרישה נפרסת על פני מספר שנות מס וכך ניתן להגיע למצב בו ההכנסה תחוייב במס לפי מדרגות מס נמוכות יותר.
אגב, זה לא משנה כמה פעמים אסביר את המונח פריסה ובאילו מילים אשתמש לצורך כך, לרבות במילים "יען", "כאילו", "לא באמת", "וירטואלי", עדיין אנשים רבים חושבים שפריסה משמעותה, לקבל את מענק הפרישה בתשלומים או שפריסה משמעותה, לשלם את המס בתשלומים. אז לא. הפריסה רק נועדה להקל על הפורש בחישובי המס כאשר את כל מענק הפרישה הוא מקבל כסכום חד פעמי במזומן ואת כל תשלומי המס המתייחסים לכל שנות הפריסה הוא משלם מראש כמקדמה. התחשבנות סופית על ההכנסה ממענק הפרישה מול מקדמת המס ששולמה, מבוצעת באופן יחסי, בתום כל שנת מס, במסגרת הדוח השנתי שחובה להגיש למס הכנסה.
עבור אותם פורשים, אשר ביצעו פריסה, ומעוניינים לשוב למעגל העבודה, צירוף ההכנסה החייבת במס ממענק הפרישה שנפרסה על פני מספר שנים, להכנסה ממקום העבודה החדש, באופן טבעי מביא לחיוב במס על ההכנסה ממקום העבודה החדש, לפי מדרגות מס גבוהות יותר. מה שמוביל את אותם האנשים להגיע למסקנה נמהרת ופזיזה לפיה לא שווה להם לצאת לעבודה וזאת מבלי שביצעו אפילו חישוב אחד לבדוק עד כמה השד נורא אם בכלל.
ואולם, אם בכל זאת רוצים להימנע מתשלום מס לפי מדרגות מס גבוהות יותר על ההכנסה ממקום העבודה החדש אפשר לפעול אחרת. במידה ואתם יכולים להרשות לעצמכם לדחות את השימוש בכספי מענק הפרישה למועד מאוחר יותר, במועד קבלת מענק הפרישה ניתן לפנות לפקיד המס בבקשה לדחות את ההתחשבנות על מענק הפרישה תוך התחייבות להפקיד את כספי מענק הפרישה בקופת גמל.
למען הסר ספק שימו לב, ככלל, מדובר בהפקדת כל מענק הפרישה בקופת הגמל. דהיינו לא ניתן לעשות שימוש רק בחלק הפטור ממס ואת החלק החייב במס להפקיד בקופה. כמו כן אין מדובר בהפקדת הכספים למטרת קצבה, כספי מענק הפרישה ישובו להיות נזילים וניתנים למשיכה כסכום חד פעמי במזומן מיד לאחר עריכת התחשבנות עם מס הכנסה. אדגיש כי הסדר מס זה כורך בתוכו תנאים נוספים שיש לעמוד בהם והשלכות נוספות שאין מקום לפרטן ולפיכך אינני ממליץ לפנות לפקיד המס בבקשה מסוג זה ללא ייעוץ מס מוקדם וליווי מקצועי גם לאחר קבלת האישור ממס הכנסה. אגב, בשפה המקצועית קוראים לזה "רצף פיצויים" או "רצף מעבידים".
לצורך השלמת התמונה, ניקח לדוגמא אנשים אשר עוזבים את מקום עבודתם במסגרת הסכם לפרישה מוקדמת תוך שממועד הפרישה המוקדמת הם זכאים לתשלומי פנסיה חודשית במימון המעביד ולא למענק פרישה במזומן.
עבור אותם פורשים המעוניינים לשוב למעגל העבודה, גם במקרה זה, צירוף ההכנסה מפנסיה מוקדמת, להכנסה ממקום העבודה החדש, באופן טבעי מביא לחיוב במס על ההכנסה ממקום העבודה החדש, לפי מדרגות מס גבוהות יותר. מה שמוביל גם את אותם האנשים להגיע למסקנה נמהרת ופזיזה לפיה לא שווה להם לצאת לעבודה וזאת מבלי שביצעו אפילו חישוב אחד לבדוק עד כמה השד נורא אם בכלל.
עבור אנשים אלו אני מציע "להסתכל על כל העוגה", לבחון את סך המס שהם נדרשים לשלם על סך ההכנסות שלהם ולא על כל חלק בנפרד. כמו כן כאשר יש מספר הכנסות במקביל, כמו הכנסה ממקום עבודה חדש המתווספת להכנסה מפנסיה מוקדמת, יש לפנות לפקיד המס, בתחילת כל שנת מס, בבקשה שינחה בכתב את כל אחד מהמשלמים כמה מס לנכות בדיוק. רק כך לא תשלמו מס מיותר. אגב, בשפה שלנו, קוראים לזה "תיאום מס". מי שלא פנה לפקיד המס בבקשה לתיאום מס יכול להגיש דוח שנתי למס הכנסה לצורך חישוב סופי של המס שהיה עליו לשלם בשנת המס ובמידה ונוכה מס ביתר הוא יוכל לקבלו בחזרה.
לסיכום, ניתן לראות כי בכל שלב בחיים, החל מהחלפת מקום עבודה בגיל צעיר ועד ליציאה לפנסיה, אנו נדרשים לקבל החלטות אשר יש להן חשיבות קריטית להמשך הדרך, כאשר ברוב המקרים הן החלטות בלתי הפיכות.
מצד אחד אני יכול להבין את כל עשרות אלפי האנשים המבקרים בכל חודש באתר פרישה אך בורחים ממנו לאחר שהייה של 3 דקות בממוצע. מדוע הם בורחים ? התשובה היא פשוטה, הם נבהלים ממפולת המידע הניחתת על ראשם ומעדיפים לשוב ולעצום עיניים.
מצד שני איני יכול להבין את כל אלפי האנשים המבקרים בכל חודש במשרדי מס הכנסה עם עזיבתם את מקום העבודה או יציאתם לפנסיה מבלי שטרחו לגשת לייעוץ אישי בטרם הם מקבלים החלטות ומגישים בקשות לפקידי המס.
אין לי דרך אחרת להמחיש את הנזקים הנגרמים כיום למי שבוחר לדלג על ייעוץ אישי אלא להשוות זאת לתחום אחר בחיינו, הבריאות שלנו. כפי שכל מי שרק יכול להרשות לעצמו, מדיר רגליו מהרפואה הציבורית ופונה אך ורק לרפואה פרטית כי בריאותו חשובה לו, כך כל מי שרק יכול להרשות לעצמו, חייב לפנות לייעוץ אישי ולא להסתמך אך ורק על ידיעותיו האישיות, על הנחיות סוכן הביטוח שלו או המעסיק או על איכות השירות הקלוקל בלשון המעטה הניתן לו במשרדי מס הכנסה, במיוחד לאחר כל השינויים האחרונים בחוקי המס והפנסיה, אם הביטחון הכלכלי שלו ושל בני משפחתו, חשוב לו. מדובר בהרבה מאוד כסף.
מאמר זה מובא לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ. האינפורמציה אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו והמידע מוצג להמחשה בלבד. חבות המס הסופית בכל מקרה תיקבע אך ורק על ידי רשויות המס על פי הקבוע בפקודת מס הכנסה.
|