|
אופן הדיווח על כספי פיצויים וטופס 161 - החל מחודש ינואר 2017
|
|
העתק פניה דחופה לרו"ח צור גינת - מנהל מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל - ביום 15/01/2017 (כולל עדכונים שוטפים בנושא פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה - ינואר 2023)
|
|
|
|
עדכון - 15/01/2017 -
במענה מהיר ומיידי לפנייתנו לרשות המסים, כבר באותו היום, קיבלנו את התשובה מרו"ח כהן רונית - מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל (אשר מונתה לתפקיד זה לאחרונה לאור פרישתו המתוכננת של רו"ח צור גינת) לפיה, בימים אלה רשות המסים שוקדת על העניין בשיתוף רשות שוק ההון (אופן צביעת הכספים בטופס 161).
עדכון - 31/01/2017 -
ביום 31 בינואר 2017 פנינו פעם נוספת, פניה דחופה לרשות המסים, בבקשה לקבל הבהרות והנחיות, לאור אי הבהירות בנוגע למצב אליו נקלעים עובדים רבים העוזבים מקום עבודתם מאז ה- 1 בינואר 2017.
עדכון - 01/02/2017 -
במענה מהיר ומיידי לפנייתנו הנוספת לרשות המסים, קיבלנו את התשובה מרו"ח כהן רונית - מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל לפיה:
-
מאחר והקופות אינן ערוכות לצבוע את סכומי ההפקדות שחויבו במס, אכן, היתרות לצורך מילוי טופס 161 כוללות כספי פיצויים שהעובד שילם עליהם מס. הפתרון הזמני עבור עובדים הפורשים במהלך שנת 2017 שחוייבו במס על ההפרשה למרכיב הפיצויים:
-
המעסיק יצרף לטופס 161 נספח שכולל את הפרטים הבאים: חודש עבודה, משכורת, משכורת מבוטחת וחלק ההפקדה למרכיב הפיצויים שחוייב במס.
-
סה"כ סכום ההפקדות למרכיב הפיצויים שחוייבו במס יירשם בטופס 161 בחלק ח' (פירוט תשלומים בגין פרישה וסכומים/זכויות שנצברו לעובד בגין תקופת העבודה). בצמוד לשם המשלם יצויין הסכום שחוייב בשווי למס.
-
עובדים הפורשים ומבקשים למשוך את אותם כספי פיצויים (סה"כ סכום ההפקדות למרכיב הפיצויים שחוייבו במס), יינתן להם אישור לפטור ממס על הסכום הנומינלי והרווחים יחוייבו במס בשיעור של כ- 15%, חישוב הרווח ייעשה ע"י הקופה.
לנוחיותכם - ערכנו עבורכם, עובדים ומעסיקים, (על בסיס המענה שנתקבל בתודה מרשות המסים) נספחים מתאימים לצורך דיווח לרשות המסים בעת עזיבת עבודה או פרישה - (הנספחים שלהלן עודכנו על ידנו מספר פעמים גם לאחר פרסום מאמר זה)
נספח לטופס 161 - נספח חובה לפי הוראות סעיף 3.6 לחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - לעניין הוראות סעיפים 3(ה3)(1א) + 3(ה3)(1ב) לפקודת מס הכנסה - (אין מדובר בטופס רשמי של מ"ה).
נספח לטופס 161א - נספח לעניין הוראות סעיפים 3(ה3)(1א) + 3(ה3)(1ב) לפקודת מס הכנסה - (אין מדובר בטופס רשמי של מ"ה).
עדכון - 03/08/2017 -
7 חודשים מלאים חלפו להם מאז תחילת שנת המס 2017 וכניסתו לתוקף של השינוי בחוק. מאז ינואר 2017 ועד היום, המחדל המתואר ממשיך להתקיים. יום יום אנו עדים למקרים בהם עובדים העוזבים מקום עבודתם - בפועל - משלמים מס פעמיים על חלק מכספי הפיצויים (כפל מס), פעם אחת בשלב הפקדת כספי הפיצויים בקופה, פעם שניה בעת ההתחשבנות עם מס הכנסה ביום עזיבת מקום העבודה. אזלת יד ? גזל ? גם וגם. באופן מעשי, לאף אחד לא אכפת - לא לרשות המסים, לא לרשות שוק ההון, הביטוח והחסכון, לא לגופים המנהלים את הקופות ואפילו גם לא למעסיקים שכמעט כולם ללא יוצא מן הכלל מסרבים ליישם, באופן חלקי או מלא, את הפתרון הזמני והלא פורמלי שהוצע על ידי רשות המסים, כמוצג מעלה. נכון להיום - לא נראה באופק פתרון לבעיה ומי שמשלם את המחיר הם אך ורק העובדים עצמם, העוזבים מקום עבודתם.
עדכון - 25/10/2017 -
עוד רגע ושנת המס 2017 מגיעה לסיומה והמחדל ממשיך להתקיים.
במהלך התקופה האחרונה הצטברו בידינו דוגמאות של אישורי מס שלמיטב הבנתנו בלבד: אינם תקינים, כאשר בכל מקרה לא נמסר לרפרנט ברשות המסים המידע המלא והנכון הדרוש לו להמצאת האישור לנישום, אינם משקפים יישום נכון של הוראות החוק, ואינם בהכרח ניתנים לשימוש מול המשלמים השונים (המעסיק והקופות) או אינם ניתנים לשימוש נכון. למען הסר ספק נדגיש שוב כי זו דעתנו בלבד ונציין כי אישורי מס אלו הופקו על ידי הרפרנט ברשות המסים על בסיס טופס 161 ונספח לטופס שנערכו תוך יישום חלקי של הפתרון הזמני שניתן על ידי רשות המסים כמוזכר מעלה (דהיינו רק צורף נספח המפרט את ההפקדות ואולם סעיף ח' בטופס 161 עדיין לא מולא כנדרש). להלן הסבר קצר לטענות אלו:
תחילה, בטרם נסביר, נדגיש כי עד למועד זה, סוף 10/2017:
-
טרם נתקלנו במקרה אחד בו הקופות של העובד דיווחו למעסיק לצורך מילוי טופס 161, באמצעות מנהל ההסדר הפנסיוני / סוכן הביטוח או בכל דרך אחרת על יתרות כספי הפיצויים שנצברו בקופות תוך הפרדה בין כספי הפיצויים "הרגילים" לבין כספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה. יוצא מכך כי הקופות עדיין אינן ערוכות לצביעת הכספים ולדיווח נכון למעסיק ולעובד.
-
בהמשך לאמור, טרם נתקלנו במקרה אחד בו טופס 161 מולא על ידי המעסיק בצורה מלאה כנדרש בהתאם לשינוי בחוק. מאחר והקופות אינן מוסרות דיווח מלא ונכון למעסיקים הרי שהמעסיקים אינם יכולים לדווח לרפרנט ברשות המסים (על גבי טופס 161 והנספח לטופס) דיווח מלא ונכון. איך ידווח המעסיק למס הכנסה, במסגרת סעיף ח' לטופס 161, על ערך הפדיון העדכני נכון ליום סיום יחסי עובד מעביד, בנפרד ובמובחן, של יתרת כספי הפיצויים שנצברו באותה הקופה ושראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה באותה הקופה - אם הקופה אינה מדווחת נתון זה למעסיק ?
ההסבר ומספר טענות לדוגמא -
-
ראו אישור מס ראשון לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האישור המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, מלבד העובדה שהוא מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מלבד העובדה שסכום זה שדווח בערכים נומינליים במסגרת נספח לטופס 161 לא קוזז מהיתרה הכוללת של כספי הפיצויים באותה הקופה שדווחה בסעיף ח' לטופס 161, ובטרם נעלה טענות נוספות... הרי שהוא ממוען למעסיק ולא לאחת הקופות של העובד ! כספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה בקופה מצויים באחת הקופות של העובד ולא בחשבון הבנק של המעסיק. מה יעשה המעסיק עם אישור זה ?? מה יעשה העובד עם אישור זה ? אישור זה אינו תקין לחלוטין ולא ניתן לעשות בו שימוש.
-
ראו אישור מס שני לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האישור המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, מלבד העובדה שהוא מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מלבד העובדה שסכום זה שדווח בערכים נומינליים במסגרת נספח לטופס 161 לא קוזז מהיתרה הכוללת של כספי הפיצויים באותה הקופה שדווחה בסעיף ח' לטופס 161, (כאשר הוא לא מקוזז הרי שיתר הסעיפים באישור המס בהכרח אינם נכונים שכן אם ניקח לדוגמא את הסכום לגביו ניתן אישור לרצף קצבה - הרי זה לא הסכום אותו בפועל מייעד הנישום לרצף קצבה אלא סכום קטן יותר, בקיזוז הסכום ששולם עליו המס בשלב ההפקדה אותו הוא מושך במזומן והוא מדווח באישור נפרד), הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה עלול לשבש את כל הרישומים והדיווחים. מעבר לכל האמור, מאחר וידוע לנו, לרפרנט ברשות המסים ולכל, שהאישור מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מדוע נקבע באישור המס כי מכל שקל נוסף, מעבר לסכום בערכים נומינליים ינוכה מס בשיעור של 47% ?? הרי לפי הוראות פקודת מס הכנסה כפי שציינו קודם לכן, הרווחים שנצברו בגין אותן הפקדות חייבים במס בשיעור של 15% בלבד ! או שאין אנו מבינים את האמור באישור המס ואופן הפעולה של הקופות... או שאישור מס זה במתכונתו הנוכחית - אינו תקין לחלוטין ! (שלא נציין את הסתירה שיכולה להיות והבלבול ככל שאותה הקופה מקבלת מהנישום אישורי מס נוספים אחרים כגון אישור לרצף קצבה או כל אישור אחר בהתייחס לכספים נוספים אחרים בקופה..
-
ראו אישור מס שלישי לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האמור בסעיף 2.3 לאישור המס, המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה משבש את כל הרישומים והדיווחים.
עדכון - 20/07/2018-
שנת המס 2018 חולפת והמחדל ממשיך להתקיים.
-
ראו אישור מס רביעי לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האמור בסעיף 2.3 לאישור המס, המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה משבש את כל הרישומים והדיווחים.
עדכון - 29/12/2021
גם שנת המס 2021, עדיין אנו נתקלים בכל הבעיות והמחדלים האפשריים:
1. מקרים בהם המעסיקים לא טורחים לצרף את הנספח הנדרש לטופס 161
2. מקרים בהם המעסיקים לא ממלאים את טופס 161 באופן הנכון,
3. מקרים בהם הקופות לא "צבעו" את ההפקדות שחוייבו בשווי מס או צבעו רק חלק מהן ולא מדווחות עליהן בערך הריאלי (כולל הרווחים) למעסיק ולעובד בעת עזיבת עבודה או מדווחות רק על חלק מהן.
4. מקרים בהם הרפרנטים במשרדי פקידי השומה ממציאים לעובד אישורים שגויים (הן לרעת הנישום ולהן לטובת הנישום, טעויות לשני הכיוונים!) או כלל לא ממציאים לעובד את האישורים הדרושים לו עבור הקופות.
חלפו שנים מאז ינואר 2017 והבלאגן עוד חוגג !
עדכון - 01/01/2022
להלן דוגמאות ל-
"סכומי ההפקדות למרכיב פיצויים שחויבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1)(א) ו- (ב) לפקודה, ידווחו על ידי המעסיק בטופס 161 בחלק ח' תשלומים שחוייבו במס בערכם הריאלי. מתחת לשם המשלם יצוין "סכומים שחוייבו במס". בנוסף, יש לצרף לטופס 161 נספח המפרט את הסכומים שחוייבו בשווי בערכם הנומינלי הכולל פירוט בדבר: שם הקופה אליה הופקדו הסכומים, חודשי העבודה שבגינן הופקדו הכספים, משכורת, השכר המבוטח, סכום הפקדה למרכיב הפיצויים וסכום ההפקדה למרכיב פיצויים שחויב בשווי לסעיפים 3(ה3)(1)(א) ו- (ב) לפקודה" (הוראות סעיף 3.6 לחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה).
בפועל נתקבל מהמעסיק הנ"ל טופס 161 חתום על ידו כאשר בסעיף ח' בטופס 161 - אין כל איזכור לכספי הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, כל הפיצויים שנצברו בקופה דווחו כסכום אחד ללא הפרדה בין פיצויים שלא חוייבו במס בשלב ההפקדה לבין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, (אפילו לא בערכים נומינליים, שום איזכור...) וזאת כאשר המעסיק כן קיבל את כל הנתונים המלאים מהקופות, כולל ההפרדה בין הסכומים - בערכים ריאליים !
מניסיוננו, בפועל, העדר הדיווח של המעסיק במסגרת טופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס, גם אם צירף נספח לטופס 161 (בערכים נומינליים) במקרים רבים מונע מהעובד את האפשרות לקבל אישורי מס מתאימים מפקיד השומה או מסרבל את ההתנהלות מול פקיד השומה לקבלת האישורים הדרושים לו.
כמו כן גם כאשר מדווחים הנתונים במסגרת טופס 161, כל עוד הם מדווחים בערכים נומינליים ולא בערכים ריאליים, אמנם נכון לומר כי אישור פקיד השומה המתייחס לחלק הפיצויים שחוייב במס בשלב ההפקדה צריך להתייחס אליהם תוך ציון הסכום הנומינלי כסכום "פטור" (והרווחים ימוסו בשיעור של 15% על ידי הקופה) ואולם האישורים המתייחסים לחלק הפיצויים שלא חוייב במס בשלב ההפקדה יהיו שגויים כי לא בוצע פיצול נכון של כספי הפיצויים בערכים ריאליים (מהסכום הכולל של הפיצויים בקופה בערכו הריאלי הופחת על ידי המעסיק סכום הפיצויים שחוייב במס בערכו הנומינלי, מה שמביא לשיבוש הנתונים המוצגים לפקיד השומה...). בהתייחס לחלק הפיצויים שלא חוייב במס בשלב ההפקדה בקופה, אם לדוגמא יבקש העובד אישור לרצף קצבה, האישור של פקיד השומה לרצף קצבה יהיה בסכום שגוי, אם לדוגמא יבקש העובד למשוך את הפיצויים בפטור ממס המגיע לו על כספי פיצויים או לשלם מס שולי על אותם הכספים, האישור של פקיד השומה יהיה בסכום שגוי...
דוגמא לשיח חירשים ובורות מצד מנהלי הסדר פנסיוני המכשילים הן את המעסיקים והן את העובדים ופוגעים ביכולת העובדים לקבל אישורי מס הכנסה תקינים (מדובר במנהלי ההסדר הפנסיוני הגדולים ביותר במשק) - את התשובה הזו קיבלנו ממנהל ההסדר הפנסיוני הפועל כזרוע הארוכה של המעסיק, אליו שרשרה חשבת השכר של המעסיק את בקשתנו לעדכן את טופס 161 בערכים הריאליים לפי הדיווח שנתקבל מהקופות, לאחר סירוב מנהל ההסדר הפנסיוני לבקשתנו המעסיק לא טרח להפעיל שיקול דעת מטעמו (באמירת אגב - לעניות דעתנו, המעסיק הוא הנושא באחריות המלאה והבלעדית על הדיווח לרשויות המס לרבות המצאת טופס 161 תקין לעובד וגלגול האחריות למנהל ההסדר הפנסיוני ולהסתפק בתשובותיו ללא בדיקה נוספת מטעם המעסיק זו גישה לא נכונה בלשון המעטה המסבה לעובדים נזקים מיותרים וחושפת את המעסיק לתביעות מצד העובדים).
בפועל נתקבל מהמעסיק הנ"ל טופס 161 חתום על ידו כאשר בסעיף ח' בטופס 161 - אמנם קיים דיווח על כספי הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה (כולל הפרדה נדרשת) ואולם בערכים נומינליים ולא בערכים ריאליים. וזאת כאשר המעסיק כן קיבל את כל הנתונים המלאים מהקופות, כולל ההפרדה בין הסכומים - בערכים ריאליים !
על מנת שלא לחזור על עצמינו, ראה פסקה אחת מעלה את ההסבר שלנו מדוע זה לא תקין ומדוע טענת מנהל ההסדר הפנסיוני טועה ומטעה !
נדגיש כי אנו עושים הבחנה בין מקרה בו הקופות כן מדווחות בצורה תקינה כנדרש על כספי הפיצויים בערך ריאלי תוך הפרדה בין פיצויים שלא חוייבו במס בשלב ההפקדה לבין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה לבין מקרה בו הקופות אינן עושות זאת ואז ידי המעסיקים ומנהלי ההסדר הפנסיוני כבולות והם אינם יכולים לבצע דיווח תקין באופן מלא על כספי הפיצויים בהתאם לכל הנחיות רשות המסים הן בטופס 161 והן בנספח לטופס 161.
להלן דוגמאות לאישורי יתרה של קופות -
אנו נתקלים בבעיות וטעויות אחרות נוספות, כמו לדוגמא האם הדיווח של המעסיק ביום סיום עבודה בנספחים שהוא מצרף לטופס 161 (בערכים נומינליים) הינו תקין, שכן, לדוגמא "אין כל טעם" בדיווח שגוי לפקיד השומה של מעסיק על פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה תוך ייחוס ההפקדות ל"קרן פנסיה ותיקה":
דיווח שעל המעסיק לתקנו ולייחס את הסכומים לקופות האחרות של העובד (לפי בדיקתנו הוא אכן היה צריך לחייב את הפיצויים במס בשלב ההפקדה לפי הנחיות רשות המסים ואולם לא לייחס זאת לקרן הותיקה בדיווחים השונים).
להלן תזכורת להנחיות רשות המסים:
בהתאם לאמור בסעיף 3(ה3)(1א)(ב) לפקודה, מי שהופקד בעבורו לקרן ותיקה סכום העולה על התקרה שנקבעה, לא יחויב במס במועד ההפקדה. יובהר, אם הייתה הפקדה נוספת לקופה שאינה קרן ותיקה, יחויב במס במועד ההפקדה ההפרש שבין מלוא הסכום המופקד בקופות הגמל לגבוה מבין התקרה או הסכום המופקד בקרן ותיקה (ראה הנחיות)
עדכון - 02/03/2022
עובדים רבים אינם מספיקים או אינם ממהרים למסור את אישורי פקיד השומה לקופות השונות בתוך אותה שנת מס בה הם סיימו לעבוד במקום עבודתם.
בשיחתנו עם אנשי רשות המסים ביום 02/03/2022 שמחנו לשמוע כי בהמשך לטענות שהעלנו בנושא, הם יורו לגורמים הפנימיים הרלבנטיים ברשות המסים לתקן את נוסח אישור פקיד השומה הניתן לנישום למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ולהשמיט את האיזכור של שנת המס מכותרת האישור ומתוכן האישור וכך לא יפוג תוקפו של האישור וניתן יהיה לעשות בו שימוש ללא מגבלת זמן, גם בחלוף שנת מס.
אנו מודים לאנשי רשות המסים על ההקשבה ומברכים על כך, נמשיך לעקוב בתקווה שהתיקון הנדרש אכן יבוצע.
להמחשה ויזואלית לתיקון הנדרש באישור פקיד השומה לשיטתנו ראה קישור לקובץ PDF - תיקון אישור פיצויים שחוייבו במס
(נכון ליום 05/01/2023 למרות כל ההבטחות לא בוצע דבר).
עדכון - 11/03/2022
עובדים ופורשים רבים נדרשים מסיבות שונות להגיש דוח שנתי למס הכנסה. כאשר מגישים דוח שנתי למס הכנסה נדרש לדווח על כל ההכנסות, הן ההכנסות הפטורות ממס, הן ההכנסות החייבות במס, הן הכנסות מיגיעה אישית, הן הכנסות פאסיביות. ממיליון סיבות יש לדווח הן על ההכנסות, והן על המס שנוכה במקור, בצורה נכונה ומדוייקת. לדיווח שגוי ייתכנו משמעויות והשלכות שונות, בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה ואף בעתיד.
נוסיף כי בכוונתנו לפנות הן לרשות המסים והן לרשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר בכל הקשור הן להמצאת אישורי ניכוי מס במקור תקינים והן לאופן הדיווח על ההכנסה הפטורה, על ההכנסה החייבת ועל המס שנוכה במקור, במסגרת הדוח השנתי המוגש למס הכנסה, נשוב ונעדכן בנושא בקרוב.
עדכון - 09/11/2022
עדכון - 13/11/2022
גם בשנת 2022 , כמעט 6 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2022. להלן קישור לדוגמא מיום 13/11/2022 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה
עדכון - 04/2023 + 01/2024
הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש -
"הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה - יש לציין, האם העובד חויב במס על הפקדות המעסיק בעבורו למרכיב הפיצויים לקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה. בהקשר זה יצוין, בהתאם להוראות חוזר רשות שוק ההון ביטוח וחסכון בנושא: "אופן הפקדת תשלומים בקופת גמל" (להלן: "דיווח לקופות הגמל"), על המעסיק מוטלת חובת דיווח על הפקדותיו לקופת גמל, לרבות על אלה שהעובד חויב בגינן במס במועד ההפקדה. במקרה בו העובד חויב במס על הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה והמעסיק דיווח לקופות הגמל על הסכומים כאמור, במסגרת טופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161 שיופק על ידי קופות הגמל יפורטו סך כל התשלומים שהעובד חויב עליהם במס במועד ההפקדה (בערכם הנומינלי) וכן, סך כל התשלומים כאמור לרבות הרווחים ליום הפרישה (בערכם הריאלי). בכל מקרה בו המעסיק לא דיווח לקופות הגמל על הפקדות כאמור או שסכומי ההפקדות למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה שהעובד חויב עליהם במס מתוך תוכנת השכר, אינו תואם לסכום בערכו הנומינלי בטופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161, על המעסיק -
א. לתקן את הדיווח לקופות הגמל.
ב. לצרף נספח לטופס זה ובו יפורטו סכומי ההפקדות שחויבו בשווי.
ג. לפרט בחלק א.10 את סך התשלומים שהעובד חויב במס מתוך מערכת השכר".
על מנת שלא לחזור על הדברים, ראה מעלה הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש.
אנו רק יכולים להסיק מהכתוב מעלה כי במצב בו המעסיק דיווח על ההפקדות כאמור והסכום שדווח בטופס 161 החדש תואם את הדיווח המעסיק אינו נדרש לצרף נספח בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
האם עובד המסיים לעבוד במקום עבודה נזקק לאישור ממס הכנסה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ?
עד ליום 19/04/2023, בפועל, עובד נזקק לאישור מפקיד השומה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במידה ונצברו לזכותו כספי פיצויים מסוג זה והוא מעוניין למשוך אותם כסכום חד פעמי במזומן ולא להשאירם בקופה לקצבה לטובת קבלת קצבה "מוכרת" בהמשך הדרך.
(הערה: זאת למרות שבמסגרת חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - סעיף 3.5 - נכתב במפורש כי: "במועד הזכאות לכספי הפיצויים קופות הגמל לא ינכו מס בעת משיכת הכספים שמקורם בסכומים שדווחו על ידי המעסיקים כ"תשלומים פטורים" (סכומי הקרן). עם זאת, וכאמור בסעיף 9(7א)(א1)(1) לפקודה, על ריבית ורווחים שמקורם בסכומי ההפקדות שחוייבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- (1ב) לפקודה, תנכה קופת הגמל מס בשיעור האמור בסעיף 125ג(ג) לפקודה. יובהר כי חישוב הריבית והרווחים יעשה על ידי קופת הגמל".).
כלומר לפי הכתוב הן במדריך הפרישה מעבודה והן במכתב הנחיות של רשות המסים למייצגים, המעסיקים, לשכות השכר וקופות הגמל - מיום - 19/04/2023, לשיטת רשות המסים בישראל באופן מפורש, ככל שלא היה ברור עד כה, אין יותר צורך בקבלת אישורים מפקיד השומה בהתייחס לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
לאור כל הנסיבות שמיד נפרט מטה אנחנו נמשיך לדרוש אישורים אלו מפקיד השומה.
בהתחשב בעובדה כי נכון לשנת 2023 עדיין קורה כל מה שנתאר בסעיפים הבאים, אנו בספק רב, האם הדרישות החדשות בטופס 161 "החדש" החל מיום פרסום הטופס והתחלת השימוש בו יקוימו על ידי המעסיקים והקופות. הספק כה גדול עד כדי כך שאנחנו בטוחים שלא !
1. לא כל המעסיקים טרחו לדווח לקופות הגמל לקצבה בצורה תקינה, מלאה ורציפה, באופן שוטף, חודש בחודשו, מאז ינואר 2017 ועד היום על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
2. לא כל קופות הגמל לקצבה מדווחות למעסיקים באופן מלא ותקין (אם בכלל מדווחות...) על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - לרבות השווי שלהם כולל הרווחים - נכון ליום סיום עבודה של העובד.
3. עובדים רבים העבירו במהלך תקופת העבודה כספי פיצויים מקופת גמל לקצבה אחת לקופת גמל לקצבה אחרת ו"אבדה" הרלבנטיות בין המידע שתועד במערכת השכר של המעסיק במהלך תקופת העבודה של העובד (עליו הוא עד היום מבסס את הדיווח בטופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, ביום סיום עבודה של העובד ולא על מידע המתקבל מקופות הגמל לקצבה). דהיינו בפועל אותם כספי פיצויים נכון ליום סיום עבודה נמצאים בקופות גמל לקצבה אחרות מאלו שדווחו על ידי המעסיק בטופס 161.
4. לא כל המעסיקים טורחים לדווח כנדרש על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - אופן דיווח שגוי או לוקה בחסר - לא נחזור שוב על ההנחיות שהזכרנו מעלה, הרלבנטיות עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו.
עדכון - מיום 24/08/2023 ומיום 21/09/2023
2. כבר ביום 24/08/2023 פנינו בכתב לגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל בבקשה מפורטת לקבלת הבהרות בעניין זה.
3. במסגרת מענה בכתב שנתקבל בתודה מהגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל ביום 21/09/2023 ניתנה ההתייחסות באופן מפורש וברור לנקודות הבאות באופן הבא:
א. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן חזרה על האמור בסעיף 3.5 בחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה (כמצוטט מעלה) תוך שהיא מדגישה כי "בהתאם לאמור לעיל, לא נדרש אישור פקיד שומה לשם משיכת הסכומים שחויבו בשווי".
ב. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן הבהירה לבקשתנו כי "בין אם ניתן אישור לרצף קצבה ובין אם לאו, חלים על הסכומים שחויבו בשווי ההוראות שלהלן: 1. קיימת אפשרות לקבל מסכומים שחויבו בשווי קצבה מוכרת פטורה ממס. (מכוח החוק). 2. סכומים שחויבו בשווי ניתנים למשיכה על ידי פנייה ישירות לקופת הגמל ולא נדרש אישור מפקיד שומה ומשיכתם לא תחשב הפרה של הרצף. (ניתנה הנחייה)".
בהמשך לדברים אלו אנו נוסיף ונחדד במילים שלנו כי -
א. לא נדרש אישור מס הכנסה המתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה,
ב. למשיכה במזומן של כספי פיצויים אלו, למי שמעוניין בכך, יש לפנות ישירות לקופה,
ג. זה לא משנה אם באופן מכוון או בשוגג נכללו גם כספי פיצויים אלו במסגרת אישור מס הכנסה לרצף קצבה או לא ניתן לגביהם אישור מס הכנסה בכלל,
ד. משיכה במזומן של כספי פיצויים אלו לא תיחשב לחרטה מרצף קצבה, לא תיחשב להפרה של התנאים לרצף קצבה ולא תגרור אחריה חרטה מרצף קצבה מכלל כספי הפיצויים שבהסדר מס של רצף קצבה מהמעסיק הרלבנטי,
ה. וכן ניתנו הנחיות לקופות דהיינו לדברי רו"ח רונית כהן הקופות מעודכנות בכל הנחיות אלו !
עדכון - מיום 12/09/2023, מיום 27/09/2023, מיום 28/09/2023 ומיום 01/10/2023
3. ראה דוגמא לאישור מס הכנסה אשר נתקבל ממחלקת קופות גמל בנציבות מס הכנסה - בדגש על האופן בו הוא מתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - דוגמא לאישור מס הכנסה מיום 28/09/2023
4. לאור כל הסיבות אותן פירטנו מעלה וסיבות אחרות נוספות אנו נמשיך לבקש מפקידי השומה אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במקרים בהם יסרב פקיד השומה להמציא אישורי מס אלו, נפנה את תשומת הלב של העובד הפורש להנחיות רשות המסים בעניין זה, נצייד את העובד הפורש במכתב מסודר הממוען לקופות וננחה אותו לפנות ישירות לקופות ללא אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים אלו.
עדכון - 03/01/2024
גם בשנת 2024, 7 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2024. להלן קישור לדוגמא מיום 03/01/2024 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה. האבסורד שכאשר פנינו לרפרנטית במשרד פקיד השומה בבקשה לתקן את האישור השגוי היא סירבה לתקן את האישור השגוי והשיבה לנו כך: "מכיוון שאלו פיצויים פטורים ניתן לפנות ישירות לקופה למשיכה ללא צורך אישור שלנו". ואנו מוסיפים, או שמתחילה אל תוציאי אישור ותשיבי שאין צורך באישור (ואז במצב כזה האישור לרצף קצבה על שאר כספי הפיצויים צריך "לכסות" גם את היתרה של הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה), או שאם הוצאת אישור שגוי, תתקני אותו ואל תשאירי את הנישום עם אישורים שגויים ביד וחצי הסבר בעל פה שהוא יצטרך לספק לקופה (למה אישורים שגויים ולא רק אישור שגוי ? כי יש את האישור השגוי הממוען למעסיק ולא לקופה ויש את האישור לרצף קצבה הממוען לקופה המתייחס לשאר כספי הפיצויים אבל לא "מכסה" גם את הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, כלומר יש "חור" ואי התאמה בסכומים בין מה שדווח בטופס 161 על ידי המעסיק לבין האישורים המצויים בידי הנישום המועברים לקופה להמשך טיפולה. איך תנהג הקופה בצביעת הכספים בקופה ? לא ברור).
אין מדובר בחוות דעת משפטית. מאמר זה מובא כאן לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר. שום אינפורמציה המופיעה במאמר אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד. המידע מוצג להמחשה בלבד. לעניין ביצוע כל הפעולות, לעניין יישום כל ההנחיות ולעניין השימוש בכל הטפסים, הוראות רשות המסים בישראל, הן המחייבות בלבד.
|
עדכון - 15/01/2017 -
במענה מהיר ומיידי לפנייתנו לרשות המסים, כבר באותו היום, קיבלנו את התשובה מרו"ח כהן רונית - מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל (אשר מונתה לתפקיד זה לאחרונה לאור פרישתו המתוכננת של רו"ח צור גינת) לפיה, בימים אלה רשות המסים שוקדת על העניין בשיתוף רשות שוק ההון (אופן צביעת הכספים בטופס 161).
עדכון - 31/01/2017 -
ביום 31 בינואר 2017 פנינו פעם נוספת, פניה דחופה לרשות המסים, בבקשה לקבל הבהרות והנחיות, לאור אי הבהירות בנוגע למצב אליו נקלעים עובדים רבים העוזבים מקום עבודתם מאז ה- 1 בינואר 2017.
עדכון - 01/02/2017 -
במענה מהיר ומיידי לפנייתנו הנוספת לרשות המסים, קיבלנו את התשובה מרו"ח כהן רונית - מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל לפיה:
-
מאחר והקופות אינן ערוכות לצבוע את סכומי ההפקדות שחויבו במס, אכן, היתרות לצורך מילוי טופס 161 כוללות כספי פיצויים שהעובד שילם עליהם מס. הפתרון הזמני עבור עובדים הפורשים במהלך שנת 2017 שחוייבו במס על ההפרשה למרכיב הפיצויים:
-
המעסיק יצרף לטופס 161 נספח שכולל את הפרטים הבאים: חודש עבודה, משכורת, משכורת מבוטחת וחלק ההפקדה למרכיב הפיצויים שחוייב במס.
-
סה"כ סכום ההפקדות למרכיב הפיצויים שחוייבו במס יירשם בטופס 161 בחלק ח' (פירוט תשלומים בגין פרישה וסכומים/זכויות שנצברו לעובד בגין תקופת העבודה). בצמוד לשם המשלם יצויין הסכום שחוייב בשווי למס.
-
עובדים הפורשים ומבקשים למשוך את אותם כספי פיצויים (סה"כ סכום ההפקדות למרכיב הפיצויים שחוייבו במס), יינתן להם אישור לפטור ממס על הסכום הנומינלי והרווחים יחוייבו במס בשיעור של כ- 15%, חישוב הרווח ייעשה ע"י הקופה.
לנוחיותכם - ערכנו עבורכם, עובדים ומעסיקים, (על בסיס המענה שנתקבל בתודה מרשות המסים) נספחים מתאימים לצורך דיווח לרשות המסים בעת עזיבת עבודה או פרישה - (הנספחים שלהלן עודכנו על ידנו מספר פעמים גם לאחר פרסום מאמר זה)
נספח לטופס 161 - נספח חובה לפי הוראות סעיף 3.6 לחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - לעניין הוראות סעיפים 3(ה3)(1א) + 3(ה3)(1ב) לפקודת מס הכנסה - (אין מדובר בטופס רשמי של מ"ה).
נספח לטופס 161א - נספח לעניין הוראות סעיפים 3(ה3)(1א) + 3(ה3)(1ב) לפקודת מס הכנסה - (אין מדובר בטופס רשמי של מ"ה).
עדכון - 03/08/2017 -
7 חודשים מלאים חלפו להם מאז תחילת שנת המס 2017 וכניסתו לתוקף של השינוי בחוק. מאז ינואר 2017 ועד היום, המחדל המתואר ממשיך להתקיים. יום יום אנו עדים למקרים בהם עובדים העוזבים מקום עבודתם - בפועל - משלמים מס פעמיים על חלק מכספי הפיצויים (כפל מס), פעם אחת בשלב הפקדת כספי הפיצויים בקופה, פעם שניה בעת ההתחשבנות עם מס הכנסה ביום עזיבת מקום העבודה. אזלת יד ? גזל ? גם וגם. באופן מעשי, לאף אחד לא אכפת - לא לרשות המסים, לא לרשות שוק ההון, הביטוח והחסכון, לא לגופים המנהלים את הקופות ואפילו גם לא למעסיקים שכמעט כולם ללא יוצא מן הכלל מסרבים ליישם, באופן חלקי או מלא, את הפתרון הזמני והלא פורמלי שהוצע על ידי רשות המסים, כמוצג מעלה. נכון להיום - לא נראה באופק פתרון לבעיה ומי שמשלם את המחיר הם אך ורק העובדים עצמם, העוזבים מקום עבודתם.
עדכון - 25/10/2017 -
עוד רגע ושנת המס 2017 מגיעה לסיומה והמחדל ממשיך להתקיים.
במהלך התקופה האחרונה הצטברו בידינו דוגמאות של אישורי מס שלמיטב הבנתנו בלבד: אינם תקינים, כאשר בכל מקרה לא נמסר לרפרנט ברשות המסים המידע המלא והנכון הדרוש לו להמצאת האישור לנישום, אינם משקפים יישום נכון של הוראות החוק, ואינם בהכרח ניתנים לשימוש מול המשלמים השונים (המעסיק והקופות) או אינם ניתנים לשימוש נכון. למען הסר ספק נדגיש שוב כי זו דעתנו בלבד ונציין כי אישורי מס אלו הופקו על ידי הרפרנט ברשות המסים על בסיס טופס 161 ונספח לטופס שנערכו תוך יישום חלקי של הפתרון הזמני שניתן על ידי רשות המסים כמוזכר מעלה (דהיינו רק צורף נספח המפרט את ההפקדות ואולם סעיף ח' בטופס 161 עדיין לא מולא כנדרש). להלן הסבר קצר לטענות אלו:
תחילה, בטרם נסביר, נדגיש כי עד למועד זה, סוף 10/2017:
-
טרם נתקלנו במקרה אחד בו הקופות של העובד דיווחו למעסיק לצורך מילוי טופס 161, באמצעות מנהל ההסדר הפנסיוני / סוכן הביטוח או בכל דרך אחרת על יתרות כספי הפיצויים שנצברו בקופות תוך הפרדה בין כספי הפיצויים "הרגילים" לבין כספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה. יוצא מכך כי הקופות עדיין אינן ערוכות לצביעת הכספים ולדיווח נכון למעסיק ולעובד.
-
בהמשך לאמור, טרם נתקלנו במקרה אחד בו טופס 161 מולא על ידי המעסיק בצורה מלאה כנדרש בהתאם לשינוי בחוק. מאחר והקופות אינן מוסרות דיווח מלא ונכון למעסיקים הרי שהמעסיקים אינם יכולים לדווח לרפרנט ברשות המסים (על גבי טופס 161 והנספח לטופס) דיווח מלא ונכון. איך ידווח המעסיק למס הכנסה, במסגרת סעיף ח' לטופס 161, על ערך הפדיון העדכני נכון ליום סיום יחסי עובד מעביד, בנפרד ובמובחן, של יתרת כספי הפיצויים שנצברו באותה הקופה ושראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה באותה הקופה - אם הקופה אינה מדווחת נתון זה למעסיק ?
ההסבר ומספר טענות לדוגמא -
-
ראו אישור מס ראשון לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האישור המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, מלבד העובדה שהוא מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מלבד העובדה שסכום זה שדווח בערכים נומינליים במסגרת נספח לטופס 161 לא קוזז מהיתרה הכוללת של כספי הפיצויים באותה הקופה שדווחה בסעיף ח' לטופס 161, ובטרם נעלה טענות נוספות... הרי שהוא ממוען למעסיק ולא לאחת הקופות של העובד ! כספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה בקופה מצויים באחת הקופות של העובד ולא בחשבון הבנק של המעסיק. מה יעשה המעסיק עם אישור זה ?? מה יעשה העובד עם אישור זה ? אישור זה אינו תקין לחלוטין ולא ניתן לעשות בו שימוש.
-
ראו אישור מס שני לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האישור המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, מלבד העובדה שהוא מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מלבד העובדה שסכום זה שדווח בערכים נומינליים במסגרת נספח לטופס 161 לא קוזז מהיתרה הכוללת של כספי הפיצויים באותה הקופה שדווחה בסעיף ח' לטופס 161, (כאשר הוא לא מקוזז הרי שיתר הסעיפים באישור המס בהכרח אינם נכונים שכן אם ניקח לדוגמא את הסכום לגביו ניתן אישור לרצף קצבה - הרי זה לא הסכום אותו בפועל מייעד הנישום לרצף קצבה אלא סכום קטן יותר, בקיזוז הסכום ששולם עליו המס בשלב ההפקדה אותו הוא מושך במזומן והוא מדווח באישור נפרד), הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה עלול לשבש את כל הרישומים והדיווחים. מעבר לכל האמור, מאחר וידוע לנו, לרפרנט ברשות המסים ולכל, שהאישור מבוסס על ההפקדות שדווחו על ידי המעסיק במסגרת נספח לטופס 161 בערכים נומינליים (ללא שיערוך, רווח/הפסד, ללא ניכוי דמי ניהול), מדוע נקבע באישור המס כי מכל שקל נוסף, מעבר לסכום בערכים נומינליים ינוכה מס בשיעור של 47% ?? הרי לפי הוראות פקודת מס הכנסה כפי שציינו קודם לכן, הרווחים שנצברו בגין אותן הפקדות חייבים במס בשיעור של 15% בלבד ! או שאין אנו מבינים את האמור באישור המס ואופן הפעולה של הקופות... או שאישור מס זה במתכונתו הנוכחית - אינו תקין לחלוטין ! (שלא נציין את הסתירה שיכולה להיות והבלבול ככל שאותה הקופה מקבלת מהנישום אישורי מס נוספים אחרים כגון אישור לרצף קצבה או כל אישור אחר בהתייחס לכספים נוספים אחרים בקופה..
-
ראו אישור מס שלישי לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האמור בסעיף 2.3 לאישור המס, המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה משבש את כל הרישומים והדיווחים.
עדכון - 20/07/2018-
שנת המס 2018 חולפת והמחדל ממשיך להתקיים.
-
ראו אישור מס רביעי לדוגמא (לצפיה באישור, לחצו על הקישור) - האמור בסעיף 2.3 לאישור המס, המתייחס לכספי הפיצויים שראו בהם הכנסת עבודה ושולם עליהם המס בשלב ההפקדה, הרי שהוא אינו בהכרח (אולי כן, אולי לא) ממוען לקופה הנכונה בה הופקדו אותם כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה אשר נדרשת על פי החוק לצבוע אותם בנפרד ובכך לאפשר לחוסך בה לקבל בעתיד, מאותם הכספים, קצבה מוכרת או לאפשר לחוסך למשוך אותם בסכום חד פעמי במזומן תוך תשלום מס אך ורק על הרווחים שנצברו בגינם בשיעור של 15% בלבד כפי שנקבע בסעיף בפקודה. האם מסירת האישור לקופה אחרת בה לא הופקדו כספים אלו, כולם או חלקם, לא יוצרת מצב של אי סדר ברישום, בצביעת הכספים, ובניהול היתרות, בכלל הקופות ? הרי המעסיק לא דיווח לרפרנט ברשות המסים באיזו מן הקופות בוצעו ההפקדות שחוייבו במס והרפרנט נאלץ בהמצאת האישור לנישום לנחש ולהמר על אחת הקופות. לעניות דעתנו התשובה היא כן - אין זה יישום נכון, זה משבש את כל הרישומים והדיווחים.
עדכון - 29/12/2021
גם שנת המס 2021, עדיין אנו נתקלים בכל הבעיות והמחדלים האפשריים:
1. מקרים בהם המעסיקים לא טורחים לצרף את הנספח הנדרש לטופס 161
2. מקרים בהם המעסיקים לא ממלאים את טופס 161 באופן הנכון,
3. מקרים בהם הקופות לא "צבעו" את ההפקדות שחוייבו בשווי מס או צבעו רק חלק מהן ולא מדווחות עליהן בערך הריאלי (כולל הרווחים) למעסיק ולעובד בעת עזיבת עבודה או מדווחות רק על חלק מהן.
4. מקרים בהם הרפרנטים במשרדי פקידי השומה ממציאים לעובד אישורים שגויים (הן לרעת הנישום ולהן לטובת הנישום, טעויות לשני הכיוונים!) או כלל לא ממציאים לעובד את האישורים הדרושים לו עבור הקופות.
חלפו שנים מאז ינואר 2017 והבלאגן עוד חוגג !
עדכון - 01/01/2022
להלן דוגמאות ל-
"סכומי ההפקדות למרכיב פיצויים שחויבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1)(א) ו- (ב) לפקודה, ידווחו על ידי המעסיק בטופס 161 בחלק ח' תשלומים שחוייבו במס בערכם הריאלי. מתחת לשם המשלם יצוין "סכומים שחוייבו במס". בנוסף, יש לצרף לטופס 161 נספח המפרט את הסכומים שחוייבו בשווי בערכם הנומינלי הכולל פירוט בדבר: שם הקופה אליה הופקדו הסכומים, חודשי העבודה שבגינן הופקדו הכספים, משכורת, השכר המבוטח, סכום הפקדה למרכיב הפיצויים וסכום ההפקדה למרכיב פיצויים שחויב בשווי לסעיפים 3(ה3)(1)(א) ו- (ב) לפקודה" (הוראות סעיף 3.6 לחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה).
בפועל נתקבל מהמעסיק הנ"ל טופס 161 חתום על ידו כאשר בסעיף ח' בטופס 161 - אין כל איזכור לכספי הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, כל הפיצויים שנצברו בקופה דווחו כסכום אחד ללא הפרדה בין פיצויים שלא חוייבו במס בשלב ההפקדה לבין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, (אפילו לא בערכים נומינליים, שום איזכור...) וזאת כאשר המעסיק כן קיבל את כל הנתונים המלאים מהקופות, כולל ההפרדה בין הסכומים - בערכים ריאליים !
מניסיוננו, בפועל, העדר הדיווח של המעסיק במסגרת טופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס, גם אם צירף נספח לטופס 161 (בערכים נומינליים) במקרים רבים מונע מהעובד את האפשרות לקבל אישורי מס מתאימים מפקיד השומה או מסרבל את ההתנהלות מול פקיד השומה לקבלת האישורים הדרושים לו.
כמו כן גם כאשר מדווחים הנתונים במסגרת טופס 161, כל עוד הם מדווחים בערכים נומינליים ולא בערכים ריאליים, אמנם נכון לומר כי אישור פקיד השומה המתייחס לחלק הפיצויים שחוייב במס בשלב ההפקדה צריך להתייחס אליהם תוך ציון הסכום הנומינלי כסכום "פטור" (והרווחים ימוסו בשיעור של 15% על ידי הקופה) ואולם האישורים המתייחסים לחלק הפיצויים שלא חוייב במס בשלב ההפקדה יהיו שגויים כי לא בוצע פיצול נכון של כספי הפיצויים בערכים ריאליים (מהסכום הכולל של הפיצויים בקופה בערכו הריאלי הופחת על ידי המעסיק סכום הפיצויים שחוייב במס בערכו הנומינלי, מה שמביא לשיבוש הנתונים המוצגים לפקיד השומה...). בהתייחס לחלק הפיצויים שלא חוייב במס בשלב ההפקדה בקופה, אם לדוגמא יבקש העובד אישור לרצף קצבה, האישור של פקיד השומה לרצף קצבה יהיה בסכום שגוי, אם לדוגמא יבקש העובד למשוך את הפיצויים בפטור ממס המגיע לו על כספי פיצויים או לשלם מס שולי על אותם הכספים, האישור של פקיד השומה יהיה בסכום שגוי...
דוגמא לשיח חירשים ובורות מצד מנהלי הסדר פנסיוני המכשילים הן את המעסיקים והן את העובדים ופוגעים ביכולת העובדים לקבל אישורי מס הכנסה תקינים (מדובר במנהלי ההסדר הפנסיוני הגדולים ביותר במשק) - את התשובה הזו קיבלנו ממנהל ההסדר הפנסיוני הפועל כזרוע הארוכה של המעסיק, אליו שרשרה חשבת השכר של המעסיק את בקשתנו לעדכן את טופס 161 בערכים הריאליים לפי הדיווח שנתקבל מהקופות, לאחר סירוב מנהל ההסדר הפנסיוני לבקשתנו המעסיק לא טרח להפעיל שיקול דעת מטעמו (באמירת אגב - לעניות דעתנו, המעסיק הוא הנושא באחריות המלאה והבלעדית על הדיווח לרשויות המס לרבות המצאת טופס 161 תקין לעובד וגלגול האחריות למנהל ההסדר הפנסיוני ולהסתפק בתשובותיו ללא בדיקה נוספת מטעם המעסיק זו גישה לא נכונה בלשון המעטה המסבה לעובדים נזקים מיותרים וחושפת את המעסיק לתביעות מצד העובדים).
בפועל נתקבל מהמעסיק הנ"ל טופס 161 חתום על ידו כאשר בסעיף ח' בטופס 161 - אמנם קיים דיווח על כספי הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה (כולל הפרדה נדרשת) ואולם בערכים נומינליים ולא בערכים ריאליים. וזאת כאשר המעסיק כן קיבל את כל הנתונים המלאים מהקופות, כולל ההפרדה בין הסכומים - בערכים ריאליים !
על מנת שלא לחזור על עצמינו, ראה פסקה אחת מעלה את ההסבר שלנו מדוע זה לא תקין ומדוע טענת מנהל ההסדר הפנסיוני טועה ומטעה !
נדגיש כי אנו עושים הבחנה בין מקרה בו הקופות כן מדווחות בצורה תקינה כנדרש על כספי הפיצויים בערך ריאלי תוך הפרדה בין פיצויים שלא חוייבו במס בשלב ההפקדה לבין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה לבין מקרה בו הקופות אינן עושות זאת ואז ידי המעסיקים ומנהלי ההסדר הפנסיוני כבולות והם אינם יכולים לבצע דיווח תקין באופן מלא על כספי הפיצויים בהתאם לכל הנחיות רשות המסים הן בטופס 161 והן בנספח לטופס 161.
להלן דוגמאות לאישורי יתרה של קופות -
אנו נתקלים בבעיות וטעויות אחרות נוספות, כמו לדוגמא האם הדיווח של המעסיק ביום סיום עבודה בנספחים שהוא מצרף לטופס 161 (בערכים נומינליים) הינו תקין, שכן, לדוגמא "אין כל טעם" בדיווח שגוי לפקיד השומה של מעסיק על פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה תוך ייחוס ההפקדות ל"קרן פנסיה ותיקה":
דיווח שעל המעסיק לתקנו ולייחס את הסכומים לקופות האחרות של העובד (לפי בדיקתנו הוא אכן היה צריך לחייב את הפיצויים במס בשלב ההפקדה לפי הנחיות רשות המסים ואולם לא לייחס זאת לקרן הותיקה בדיווחים השונים).
להלן תזכורת להנחיות רשות המסים:
בהתאם לאמור בסעיף 3(ה3)(1א)(ב) לפקודה, מי שהופקד בעבורו לקרן ותיקה סכום העולה על התקרה שנקבעה, לא יחויב במס במועד ההפקדה. יובהר, אם הייתה הפקדה נוספת לקופה שאינה קרן ותיקה, יחויב במס במועד ההפקדה ההפרש שבין מלוא הסכום המופקד בקופות הגמל לגבוה מבין התקרה או הסכום המופקד בקרן ותיקה (ראה הנחיות)
עדכון - 02/03/2022
עובדים רבים אינם מספיקים או אינם ממהרים למסור את אישורי פקיד השומה לקופות השונות בתוך אותה שנת מס בה הם סיימו לעבוד במקום עבודתם.
בשיחתנו עם אנשי רשות המסים ביום 02/03/2022 שמחנו לשמוע כי בהמשך לטענות שהעלנו בנושא, הם יורו לגורמים הפנימיים הרלבנטיים ברשות המסים לתקן את נוסח אישור פקיד השומה הניתן לנישום למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ולהשמיט את האיזכור של שנת המס מכותרת האישור ומתוכן האישור וכך לא יפוג תוקפו של האישור וניתן יהיה לעשות בו שימוש ללא מגבלת זמן, גם בחלוף שנת מס.
אנו מודים לאנשי רשות המסים על ההקשבה ומברכים על כך, נמשיך לעקוב בתקווה שהתיקון הנדרש אכן יבוצע.
להמחשה ויזואלית לתיקון הנדרש באישור פקיד השומה לשיטתנו ראה קישור לקובץ PDF - תיקון אישור פיצויים שחוייבו במס
(נכון ליום 05/01/2023 למרות כל ההבטחות לא בוצע דבר).
עדכון - 11/03/2022
עובדים ופורשים רבים נדרשים מסיבות שונות להגיש דוח שנתי למס הכנסה. כאשר מגישים דוח שנתי למס הכנסה נדרש לדווח על כל ההכנסות, הן ההכנסות הפטורות ממס, הן ההכנסות החייבות במס, הן הכנסות מיגיעה אישית, הן הכנסות פאסיביות. ממיליון סיבות יש לדווח הן על ההכנסות, והן על המס שנוכה במקור, בצורה נכונה ומדוייקת. לדיווח שגוי ייתכנו משמעויות והשלכות שונות, בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה ואף בעתיד.
נוסיף כי בכוונתנו לפנות הן לרשות המסים והן לרשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר בכל הקשור הן להמצאת אישורי ניכוי מס במקור תקינים והן לאופן הדיווח על ההכנסה הפטורה, על ההכנסה החייבת ועל המס שנוכה במקור, במסגרת הדוח השנתי המוגש למס הכנסה, נשוב ונעדכן בנושא בקרוב.
עדכון - 09/11/2022
עדכון - 13/11/2022
גם בשנת 2022 , כמעט 6 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2022. להלן קישור לדוגמא מיום 13/11/2022 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה
עדכון - 04/2023 + 01/2024
הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש -
"הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה - יש לציין, האם העובד חויב במס על הפקדות המעסיק בעבורו למרכיב הפיצויים לקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה. בהקשר זה יצוין, בהתאם להוראות חוזר רשות שוק ההון ביטוח וחסכון בנושא: "אופן הפקדת תשלומים בקופת גמל" (להלן: "דיווח לקופות הגמל"), על המעסיק מוטלת חובת דיווח על הפקדותיו לקופת גמל, לרבות על אלה שהעובד חויב בגינן במס במועד ההפקדה. במקרה בו העובד חויב במס על הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה והמעסיק דיווח לקופות הגמל על הסכומים כאמור, במסגרת טופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161 שיופק על ידי קופות הגמל יפורטו סך כל התשלומים שהעובד חויב עליהם במס במועד ההפקדה (בערכם הנומינלי) וכן, סך כל התשלומים כאמור לרבות הרווחים ליום הפרישה (בערכם הריאלי). בכל מקרה בו המעסיק לא דיווח לקופות הגמל על הפקדות כאמור או שסכומי ההפקדות למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה שהעובד חויב עליהם במס מתוך תוכנת השכר, אינו תואם לסכום בערכו הנומינלי בטופס עזר למילוי חלק א.10 בטופס 161, על המעסיק -
א. לתקן את הדיווח לקופות הגמל.
ב. לצרף נספח לטופס זה ובו יפורטו סכומי ההפקדות שחויבו בשווי.
ג. לפרט בחלק א.10 את סך התשלומים שהעובד חויב במס מתוך מערכת השכר".
על מנת שלא לחזור על הדברים, ראה מעלה הוראות סעיף 21 לדברי ההסבר למילוי טופס 161 החדש.
אנו רק יכולים להסיק מהכתוב מעלה כי במצב בו המעסיק דיווח על ההפקדות כאמור והסכום שדווח בטופס 161 החדש תואם את הדיווח המעסיק אינו נדרש לצרף נספח בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
האם עובד המסיים לעבוד במקום עבודה נזקק לאישור ממס הכנסה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה ?
עד ליום 19/04/2023, בפועל, עובד נזקק לאישור מפקיד השומה למשיכת כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במידה ונצברו לזכותו כספי פיצויים מסוג זה והוא מעוניין למשוך אותם כסכום חד פעמי במזומן ולא להשאירם בקופה לקצבה לטובת קבלת קצבה "מוכרת" בהמשך הדרך.
(הערה: זאת למרות שבמסגרת חוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה - סעיף 3.5 - נכתב במפורש כי: "במועד הזכאות לכספי הפיצויים קופות הגמל לא ינכו מס בעת משיכת הכספים שמקורם בסכומים שדווחו על ידי המעסיקים כ"תשלומים פטורים" (סכומי הקרן). עם זאת, וכאמור בסעיף 9(7א)(א1)(1) לפקודה, על ריבית ורווחים שמקורם בסכומי ההפקדות שחוייבו במס בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- (1ב) לפקודה, תנכה קופת הגמל מס בשיעור האמור בסעיף 125ג(ג) לפקודה. יובהר כי חישוב הריבית והרווחים יעשה על ידי קופת הגמל".).
כלומר לפי הכתוב הן במדריך הפרישה מעבודה והן במכתב הנחיות של רשות המסים למייצגים, המעסיקים, לשכות השכר וקופות הגמל - מיום - 19/04/2023, לשיטת רשות המסים בישראל באופן מפורש, ככל שלא היה ברור עד כה, אין יותר צורך בקבלת אישורים מפקיד השומה בהתייחס לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
לאור כל הנסיבות שמיד נפרט מטה אנחנו נמשיך לדרוש אישורים אלו מפקיד השומה.
בהתחשב בעובדה כי נכון לשנת 2023 עדיין קורה כל מה שנתאר בסעיפים הבאים, אנו בספק רב, האם הדרישות החדשות בטופס 161 "החדש" החל מיום פרסום הטופס והתחלת השימוש בו יקוימו על ידי המעסיקים והקופות. הספק כה גדול עד כדי כך שאנחנו בטוחים שלא !
1. לא כל המעסיקים טרחו לדווח לקופות הגמל לקצבה בצורה תקינה, מלאה ורציפה, באופן שוטף, חודש בחודשו, מאז ינואר 2017 ועד היום על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה.
2. לא כל קופות הגמל לקצבה מדווחות למעסיקים באופן מלא ותקין (אם בכלל מדווחות...) על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - לרבות השווי שלהם כולל הרווחים - נכון ליום סיום עבודה של העובד.
3. עובדים רבים העבירו במהלך תקופת העבודה כספי פיצויים מקופת גמל לקצבה אחת לקופת גמל לקצבה אחרת ו"אבדה" הרלבנטיות בין המידע שתועד במערכת השכר של המעסיק במהלך תקופת העבודה של העובד (עליו הוא עד היום מבסס את הדיווח בטופס 161 על כספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, ביום סיום עבודה של העובד ולא על מידע המתקבל מקופות הגמל לקצבה). דהיינו בפועל אותם כספי פיצויים נכון ליום סיום עבודה נמצאים בקופות גמל לקצבה אחרות מאלו שדווחו על ידי המעסיק בטופס 161.
4. לא כל המעסיקים טורחים לדווח כנדרש על הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - אופן דיווח שגוי או לוקה בחסר - לא נחזור שוב על ההנחיות שהזכרנו מעלה, הרלבנטיות עד ליום פרסום טופס 161 החדש והתחלת השימוש בו.
עדכון - מיום 24/08/2023 ומיום 21/09/2023
2. כבר ביום 24/08/2023 פנינו בכתב לגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל בבקשה מפורטת לקבלת הבהרות בעניין זה.
3. במסגרת מענה בכתב שנתקבל בתודה מהגברת היקרה, רו"ח רונית כהן – מנהלת מחלקת קופות גמל - רשות המסים בישראל ביום 21/09/2023 ניתנה ההתייחסות באופן מפורש וברור לנקודות הבאות באופן הבא:
א. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן חזרה על האמור בסעיף 3.5 בחוזר מס הכנסה מס' 4/2019 מיום 31/12/2019 - הפקדות מעסיק לקופות גמל לקצבה - תיקון 232 לפקודת מס הכנסה (כמצוטט מעלה) תוך שהיא מדגישה כי "בהתאם לאמור לעיל, לא נדרש אישור פקיד שומה לשם משיכת הסכומים שחויבו בשווי".
ב. הגברת היקרה, רו"ח רונית כהן הבהירה לבקשתנו כי "בין אם ניתן אישור לרצף קצבה ובין אם לאו, חלים על הסכומים שחויבו בשווי ההוראות שלהלן: 1. קיימת אפשרות לקבל מסכומים שחויבו בשווי קצבה מוכרת פטורה ממס. (מכוח החוק). 2. סכומים שחויבו בשווי ניתנים למשיכה על ידי פנייה ישירות לקופת הגמל ולא נדרש אישור מפקיד שומה ומשיכתם לא תחשב הפרה של הרצף. (ניתנה הנחייה)".
בהמשך לדברים אלו אנו נוסיף ונחדד במילים שלנו כי -
א. לא נדרש אישור מס הכנסה המתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה,
ב. למשיכה במזומן של כספי פיצויים אלו, למי שמעוניין בכך, יש לפנות ישירות לקופה,
ג. זה לא משנה אם באופן מכוון או בשוגג נכללו גם כספי פיצויים אלו במסגרת אישור מס הכנסה לרצף קצבה או לא ניתן לגביהם אישור מס הכנסה בכלל,
ד. משיכה במזומן של כספי פיצויים אלו לא תיחשב לחרטה מרצף קצבה, לא תיחשב להפרה של התנאים לרצף קצבה ולא תגרור אחריה חרטה מרצף קצבה מכלל כספי הפיצויים שבהסדר מס של רצף קצבה מהמעסיק הרלבנטי,
ה. וכן ניתנו הנחיות לקופות דהיינו לדברי רו"ח רונית כהן הקופות מעודכנות בכל הנחיות אלו !
עדכון - מיום 12/09/2023, מיום 27/09/2023, מיום 28/09/2023 ומיום 01/10/2023
3. ראה דוגמא לאישור מס הכנסה אשר נתקבל ממחלקת קופות גמל בנציבות מס הכנסה - בדגש על האופן בו הוא מתייחס לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה - דוגמא לאישור מס הכנסה מיום 28/09/2023
4. לאור כל הסיבות אותן פירטנו מעלה וסיבות אחרות נוספות אנו נמשיך לבקש מפקידי השומה אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה בקופה, במקרים בהם יסרב פקיד השומה להמציא אישורי מס אלו, נפנה את תשומת הלב של העובד הפורש להנחיות רשות המסים בעניין זה, נצייד את העובד הפורש במכתב מסודר הממוען לקופות וננחה אותו לפנות ישירות לקופות ללא אישורי מס הכנסה המתייחסים לכספי פיצויים אלו.
עדכון - 03/01/2024
גם בשנת 2024, 7 שנים לאחר שינוי החקיקה מאז יום 1 בינואר 2017, עדיין אפשר להיתקל באישורים שגויים של פקידי שומה וטעויות בוטות של פקידי השומה בכל הקשור לפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה. להמציא אישור בגין פיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה למעסיק ולא לקופה זו טעות בוטה שאין לה מקום בשנת 2024. להלן קישור לדוגמא מיום 03/01/2024 - אישור שגוי הממוען למעסיק ולא לקופה. האבסורד שכאשר פנינו לרפרנטית במשרד פקיד השומה בבקשה לתקן את האישור השגוי היא סירבה לתקן את האישור השגוי והשיבה לנו כך: "מכיוון שאלו פיצויים פטורים ניתן לפנות ישירות לקופה למשיכה ללא צורך אישור שלנו". ואנו מוסיפים, או שמתחילה אל תוציאי אישור ותשיבי שאין צורך באישור (ואז במצב כזה האישור לרצף קצבה על שאר כספי הפיצויים צריך "לכסות" גם את היתרה של הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה), או שאם הוצאת אישור שגוי, תתקני אותו ואל תשאירי את הנישום עם אישורים שגויים ביד וחצי הסבר בעל פה שהוא יצטרך לספק לקופה (למה אישורים שגויים ולא רק אישור שגוי ? כי יש את האישור השגוי הממוען למעסיק ולא לקופה ויש את האישור לרצף קצבה הממוען לקופה המתייחס לשאר כספי הפיצויים אבל לא "מכסה" גם את הפיצויים שחוייבו במס בשלב ההפקדה, כלומר יש "חור" ואי התאמה בסכומים בין מה שדווח בטופס 161 על ידי המעסיק לבין האישורים המצויים בידי הנישום המועברים לקופה להמשך טיפולה. איך תנהג הקופה בצביעת הכספים בקופה ? לא ברור).
אין מדובר בחוות דעת משפטית. מאמר זה מובא כאן לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר. שום אינפורמציה המופיעה במאמר אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד. המידע מוצג להמחשה בלבד. לעניין ביצוע כל הפעולות, לעניין יישום כל ההנחיות ולעניין השימוש בכל הטפסים, הוראות רשות המסים בישראל, הן המחייבות בלבד.
|
|
|
|
|