תחילה, על מנת לרענן את הזיכרון אנו ממליצים לעיין בקישור - הארכת אישור לתיאום מס לשנת 2023 לגמלאים על הכנסתם מפנסיה חודשית (הארכת תוקף של אישורים לתיאומי מס לשנה נוספת - דגשים בדבר חישוב פטור על קצבה לפי סעיף 9א לפקודת מס הכנסה - מכתב הנחיות של רשות המסים לציבור המעסיקים, לשכות השירות ומנכים אחרים מיום 27/10/2022).
מיד נראה באמצעות הצגת מקרה אמיתי של פורש כי לפחות בחלק מהמקרים משלמים מס ביתר ככל שלא מחדשים את תאום המס בתחילת שנת מס חדשה.
ניתן לדוגמא אמיתית של פורש לדבר בעד עצמה:
להלן דוגמא של פורש אשר ביום 1 בנובמבר 2016 הגיע לגיל הזכאות כהגדרתו בחוק והחל מאותו היום זכאי לפטור ממס על הכנסתו מפנסיה חודשית בשיעור שנקבע באישור שנתקבל בידיו לאחר שביצע הליך קיבוע זכויות (הגשת טופס 161ד ונספחיו).
הפטור ממס שנקבע לו הינו כ- 14.7% מתוך תקרת קצבה מזכה (8,380 ש"ח לחודש נכון לשנת המס 2016) כפול 2 (באופן יחסי לחודשיים בשנת המס, נובמבר ודצמבר) = 2,464 שקלים - סך הקצבה הפטורה בשנת המס 2016.
היכן הבעיה ? באישור על תאום המס שקיבל בשנת 2016, בהתייחס לשנת המס 2016, מאחר ורק בחודשים נובמבר ודצמבר הוא היה זכאי לפטור על קצבה מזכה, חודשיים מתוך שנה שלמה, הפטור ממס, הסכום בשקלים, היה בהתאם (באופן יחסי לחודשיים בלבד).
פורש זה, מאחר וקיבל הודעה בדואר ישראל מפקיד השומה, בדומה לגימלאים רבים אחרים, לפיה פקיד השומה מאריך לו את תוקפו של האישור לתיאום המס לשנה נוספת, לשנת המס 2017, מצד אחד "חסך" את הביקור במשרדי פקיד השומה לצורך ביצוע תאום מס לשנת המס החדשה, 2017...ומצד שני, מבלי שהיה מודע לכך, החל לשלם מס ביתר בכל אחד מהחודשים בשנת המס 2017 מאחר והפטור ממס, הסכום בשקלים, באישור שהיה מצוי בידיו ובידי משלם הפנסיה, משנת המס הקודמת 2016, לא היה מעודכן לפי זכאות לפטור ממס למשך 12 חודשים מלאים בשנת המס 2017 אלא לפטור יחסי לחודשיים בלבד.
אילו ניגש הפורש לפקיד השומה לעדכון תאום המס, הפטור שהפורש היה זכאי לו בשנת המס 2017 היה: 14.7% מתוך תקרת קצבה מזכה (8,360 ש"ח לחודש נכון לשנת המס 2017) כפול 12 (לשנה שלמה) = 14,747 שקלים - סך הקצבה הפטורה לשנת המס 2017 ולא סך של 2,464 שקלים בלבד ! במקרה של פורש זה מדובר באלפי שקלים של תשלום מס ביתר !
עד אשר לא הפננו את תשומת לב הפורש לעניין זה, לאחר עיון חפוז בטופס 106 לשנת המס 2017 שנתקבל ממשלם הפנסיה באמצע שנת 2018, הפורש לא היה מודע לכך כי הוא משלם יותר מס ממה שצריך היה לשלם במהלך תקופה ארוכה וכל זה קרה כי פעל לפי הודעת פקיד השומה כי הוא מאריך לו את תוקף האישור לתיאום המס לשנה נוספת.
להלן דוגמא נוספת, דוגמא "חיה" ועדכנית, גימלאי שעשה קיבוע זכויות ותיאום מס לראשונה בשנת המס 2021 וקיבל הודעה ממס הכנסה על האפשרות להאריך את האישור על תאום המס הקיים לשנה נוספת, לשנת המס 2022:
במסגרת הדוגמא, בקובץ המצורף, ניתן לראות את כל החישובים וכל ההסברים בעמוד האחרון בקובץ.
המסקנה בדוגמא ברורה, לעשות תאום מס חדש ועדכני לשנת המס החדשה.
נדגיש כי ההנחיה האחרונה של רשות המסים למשלמי הפנסיה מיום 27/10/2022 עשויה לתת פתרון "כפול" לשתי בעיות שהיו עד כה, הבעיה האחת - התאמת הפטור לתקרת הקצבה המזכה העדכנית לשנת המס החדשה, הבעיה השניה - ככל שיפעל נכון משלם הפנסיה ויחשב את הפטור לפי שיעור הפטור בלבד מתוך תקרת הקצבה המזכה בכל חודש ויעניק את הפטור בכל חודש במהלך 12 חודשים בשנה ולא יפעל לפי סכומים שנתיים כפי שנהג לעשות עד כה הרי שיינתן פתרון גם לבעיה של פטור חלקי לחלק מהחודשים מול פטור לשנה שלמה מלאה (כמתואר מעלה) - לאור האמור אנו ממליצים לעקוב בתחילת שנת 2023 ולבדוק האם אכן משלמי הפנסיה פועלים נכון ואז אכן יש פתרון לחלק משמעותי מהבעיות שהיו עד היום. כמו כן, נזכיר כי ללא כל קשר להוראות לעניין החלק הפטור, לעניין החלק החייב במס, עדיין יש שינויים במדרגות המס בכל שנה או למקבל הפנסיה היו שינויים בהכנסות השנתיות (לדוגמא, שנת הפרישה בה היו עדיין הכנסות מעבודה והכנסה חלקית מפנסיה מול שנת פנסיה שוטפת מלאה) ובחלק מהמקרים בהם נקוב שיעור מס קבוע מוגדר לניכוי מס במקור הרי שהוא לא מתעדכן ולכך אין פתרון אלא לפנות לפקיד השומה בבקשה לעדכן את האישור לתאום המס.
גם אנחנו ננסה לבצע מעקב בתחילת שנת המס 2023 ולבחון את העניין, האם משלמי הפנסיה פועלים נכון ונעדכן כאן באתר את המאמר בהתאם, ככל שחלק מהבעיות אכן נפתרו.
מאמר זה מובא כאן לידע כללי בלבד והוא אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ . במסגרת המאמר מובאות דעה אישית ופרשנות אישית בלבד של כותב המאמר. שום אינפורמציה המופיעה במאמר אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד.