צורך כלכלי
הרוב הגדול של עובדים יפנים בני 60 ומעלה נשארים בכח העבודה קודם כל על מנת לשמר את רמת החיים שאותה חוו בשנות החמישים לחייהם. על פי סקר לאומי שנערך על ידי משרד הבריאות העבודה והרווחה של יפן כ- 63% מהעובדים המבוגרים מדווחים כי הם ממשיכים לעבוד קודם כל מסיבות כלכליות. הנימוק של סיבות כלכליות הוא הגיוני בייחוד עבור אלו העובדים בין הגילאים 60 ו – 65, עקב מדיניות הפרישה הממשלתית ביפן ומבנה מערכת הפנסיה הציבורית. כיום רוב המעסיקים ביפן מציבים את גיל 60 כגיל הפרישה בפועל אך מנגד פנסיה ציבורית מלאה אינה זמינה לפורשים עד גיל 65 וזה מצריך את הפורשים להמשיך לעבוד. משום מה, זה מאוד דומה למצב בישראל.
מערכת הפנסיה
מערכת הפנסיה ביפן מחולקת לשניים, פנסיית ביטוח מעסיק - EPI ותכנית פנסיה לאומית - NPP. פנסיית ביטוח מעסיק – הנה תכנית פנסיה המבוססת על הפקדות שוטפות והיא זמינה לשימוש עבור העובדים במועד הפרישה, בדרך כלל כבר בגיל 60. לעומתה, תכנית הפנסיה הלאומית ממומנת בתשלום קבוע ועובדים זכאים לקבל אותה במלואה רק בגיל 65. כל אחת משתי התכניות עומדת בשיעור של כ- 30% מההכנסה של העובד לפני הפרישה, סה"כ 60% מהכנסתו.
יציאה לפנסיה ותמיכה במשפחה
עובדים יפנים רבים מאמינים שהם אינם יכולים לשמור על איכות חייהם במידה מספקת באמצעות פנסיית ביטוח מעסיק בלבד. ולכן הם בעלי תמריץ כלכלי חזק למצוא עבודה חלופית מסוג כלשהוא לאחר הפרישה הראשונה – לפחות עד גיל 65, המועד בו הם זכאים לקבל את מלוא זכויות הפנסיה לרבות תכנית הפנסיה הלאומית. גורם כלכלי אחר הוא אולי התרבות היפנית, בתרבות היפנית נדמה כי ישנה ציפייה גדולה יותר מאשר בארה"ב מהסבים לאחריות הכלכלית עבור הרווחה של ילדיהם ונכדיהם. לדוגמא לרוב מצופה מהסבים שיעזרו לשלם עבור חינוך והלוואות דיור.
שיעור העצמאים בקרב עובדים מבוגרים
שיעור העצמאים הגבוה בקרב העובדים היפנים המבוגרים תורם לשיעור הגבוה של המשתתפים בשוק העבודה. גם ביפן וגם בארה"ב ישנה עלייה בקרב שיעור העצמאים המבוגרים.
ערך תרבותי ודגש על להישאר חבר יצרני בחברה
התרבות היפנית מעניקה חשיבות רבה להמשכיות היות האדם יצרני ככל האפשר במהלך החיים. בייחוד לגברים, אפילו בקרב העובדים המבוגרים, ישנה העדפה של המשך עבודה על פני שעות הפנאי. לעומת זאת החברה האמריקאית הרבה יותר מעודדת עובדים מבוגרים שפרשו מעבודתם, להתפנות לפעילויות פנאי שונות, בגיל שהם עדיין בריאים ומסוגלים להמשיך לתפקד באופן עצמאי ומלא.
סקר
בשנת 2001 פרסם הממשל היפני סקר דעות חוצה לאום עבור גברים מעל גיל 60 ביפן ובארה"ב. השאלה בסקר הייתה: באיזה גיל לדעתך אנשים צריכים לעזוב את כוח העבודה ? התוצאה הייתה שיותר גברים יפנים מאשר גברים אמריקאים בחרו בגילאים מבוגרים יותר. ההבדל הבולט במיוחד הינו עבור אלו שבחרו בגיל 70 (כ-31% ביפן ואילו בארה"ב כ- 15% בלבד).
תפקידה האקטיבי של הממשלה בתמיכת עובדים מבוגרים
הממשלה היפנית נקטה במספר יוזמות במהלך השנים במטרה לעודד את המשך ההשתתפות בכוח העבודה בקרב עובדים מבוגרים. בהתחשב בתנאי מדיניות הפרישה הממשלתית, מאמץ רב מיועד לא להגן כל כך על העובדים מפני פרישה מאולצת אלא מתבטא באספקת תעסוקה עם תמריצים ולעזור לאותם עובדים למצוא תעסוקה חלופית לאחר שאולצו לפרוש ממקום עבודתם האחרון בהגיעם לגיל 60.
עדיפות לאומית
עם המעבר לקידום תעסוקה והצעדים שננקטו לשם כך כבר בשנת 1966, סיוע במציאת עבודה חדשה לעובדים מבוגרים אשר קרובים לגיל הפרישה החוקי או שאולצו לפרוש - הפך לעדיפות לאומית. בשנת 1971 הממשלה ביפן חוקקה חוק בנוגע ליציבות התעסוקה של אנשים מבוגרים, אשר הוא עדיין היוזמה המדינית המשמעותית ביותר של תמיכת הממשלה היפנית בעובדים מבוגרים.
חקיקה
התיקון לחוק ביפן משנת 2002 לחוק העובדים המבוגרים משנת 1971, דורש שמעסיקים ינקטו בצעדים הנדרשים לשינוי תהליכי התעסוקה הקיימים וזאת בכדי להבטיח רצף תעסוקתי לעובדים לפחות עד גיל 65. תיקון זה מיושם בדרכים נוספות בכדי לספק למובטלים בגילאי העמידה סמינרים ושירותי ייעוץ על מנת לקדם חזרה לכוח העבודה. תכניות מסובסדות לתמיכה במעסיקים ובעובדים מבוגרים.
תמריצים למעסיקים
בשנת 2004 הוצא ביפן תיקון נוסף לחוק משנת 1971 ובעקבותיו החלה הממשלה לספק תמיכה לעובדים בנוסף על התמיכה מהמעסיקים, כגון אספקת יועצים ותמריצים כספיים לקדם תעסוקה בקרב עובדים מבוגרים. תמריצים כספיים אילו מסופקים באמצעות מגוון תכניות מסובסדות, אשר תוכננו למטרת קידום מאמצים גדולים יותר מצד מעסיקים לשמר עובדים מבוגרים ולקדם גם העסקה של עובדים מבוגרים נוספים.
תכניות עידוד העסקת מבוגרים
בכדי לעודד מעסיקים לנצל את התכניות המסובסדות ביעילות, פרסם הממשל היפני רשימת תאגידים שזכו בפרסים על יישום התכניות בהצלחה. אחת מהתכניות המסובסדות שהחלו ליישם ב- 2004 מקדמת הזדמנויות לעובדים מבוגרים בנושא עסקים קטנים ועובדים עצמאיים. התכנית זמינה לעובדים מגילאי 45 ומעלה אשר מתכננים להתאגד עם חזון והזדמנויות ליצור רצף תעסוקתי לעובדים מבוגרים נוספים.
תמיכה וסבסוד
תמיכה וסבסוד נוסף לחלק מהעלויות ניתנת גם לאנשים מבוגרים אשר מייסדים עסקים חדשים בהתבסס על ניסיונם אם הם מייצרים מקומות עבודה חדשים ותורמים לתעסוקה של עובדים מבוגרים.
.
המרכז למשאבי אנוש
המרכז הכסוף למשאבי אנוש - Resource Center The Silver Human . המחויבות החזקה של הממשלה היפנית לתמוך בעובדים מבוגרים משתקפת בייסוד המרכז הכסוף למשאבי אנוש. המרכז מסובסד באופן מלא ע"י הממשלה והרשויות המקומיות, כל סניף של המרכז - SHRC מספק הזדמנויות על בסיס קהילתי עבור תושבים מקומיים בני 60 יותר אשר מחפשים תעסוקה לא שגרתית כגון : עבודה זמנית , עבודה בחצי משרה , על בסיס חוזה , או צורות אחרות של עבודה בתשלום.
תכנית עבודה לגמלאים
משנת 2003 הפדרציה של המרכז הכסוף למשאבי אנוש וסניפיו ארגנה תכנית עבודה לגמלאים, באמצעותה רשומים חברים אשר מקבלים אימון מיומנויות בחינם, שירותי ייעוץ והתאמת עבודה, הכנה לראיונות עבודה בשילוב עם מגוון בעלי עסקים ותאגידים יחד עם מוסדות ציבוריים להבטחת תעסוקה .
התכנית האמריקאית
התכנית הקרובה ביותר לתכנית ה- SHRC היפנית בארה"ב באופן הנתון לויכוח היא התכנית הקהילתית לשירות תעסוקת גמלאים - SCSEP אשר הקונגרס האמריקני אישר בחוק האמריקאים המבוגרים בשנת 1965. למרות שהתכנית האמריקאית מספקת הזדמנויות דומות לאלו שמספקת התכנית היפנית, אוכלוסיית היעד של התכנית האמריקאית היא אלו הנחשבים לבעלי הכנסה נמוכה ואשר בעלי הסבירות לסבול בעתיד מאפשרויות תעסוקה "עלובות".
בריאות טובה של אנשים מבוגרים ביפן
אנשים מבוגרים ביפן באופן כללי בריאים יותר ולכן מבחינה פיזית מסוגלים יותר לעבוד מאשר עמיתיהם במדינות מפותחות. תוחלת חיים נטולת נכויות היא 75 שנה, גדולה בהרבה והארוכה ביותר בקרב המדינות הגדולות והמתועשות בעולם בשנת 2005. תוחלת החיים בארה"ב הייתה רק 69.3 שנה שלמעשה היא האחרונה בקבוצה. באופן כללי יפנים מבוגרים הם הבריאים ביותר ולכן הם יכולים להישאר זמן רב יותר בכח העבודה מאשר עמיתיהם בארה"ב.
מסקנות
בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מוצאים עצמם בסוף שנות החמישים לחייהם מחוץ למעגל העבודה ועד שהם מגיעים לרגע בו הם מקבלים את הפנסיה הראשונה, הם מספיקים לחסל חלק ניכר מחסכונותיהם - מה שמעמיד את ביטחונם הכלכלי בסכנה. ניתן ללמוד מספר לקחים מעשיים מניסיונם של היפנים. תמריצים כספיים לעידוד עבודה בגילאים מבוגרים, הרחבת תכניות המקנות מיומנויות מקצועיות וקידום הזדמנויות לעצמאיים. אם הממשלה בישראל תבחר להרחיב את המאמצים בתחומים אלו, סביר להניח שנראה שיפור ניכר במצבה של האוכלוסייה המבוגרת ותרומה לכלכלה ולחברה כולה.
מקור הנתונים על יפן:
WHY DO JAPANESE WORKERS REMAIN IN THE
LABOR FORCE SO LONG?
John B. Williamson
Masa Higo
CRR WP 2007-11
Center for Retirement Research at Boston College